Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Sourceforge stil * Equifax afscheid * Meer Twitterletters * Slashdot stil * Nuttige HAM

i-nieuws 6 na 6 ** September 28th, 2017 by wim.webgang **

Sourceforge stil

De sourceforge.net website was woensdagochtend in zogenaamde “static offline mode”, m.a.w. niet te gebruiken. Er was wel een vervangsite bereikbaar, met de melding dat tijdelijk slechts een beperkt deel van de site beschikbaar was. Een tweet vermeldde dat sourceforge problemen had, zonder ze in detail te beschrijven. Ze beweren het probleem wel ge├»dentificeerd te hebben, en hopen tegen de avond terug volledig online te zijn, maar tegen 9 uur leek de site al terug volledig te werken.
In juli 2016 had de site ook een serieuze uitval, die nadien toegeschreven werd aan een combinatie van problemen. Die begonnen toen met disk errors, en gingen tot problemen met de dns load balancers. In geval dat de website grote problemen heeft, communiceren ze via twitter. Dat is een kanaal dat helemaal buiten hun eigen infrastructuur ligt, en daardoor als backup kan dienen voor communicatie die normaal via hun eigen site gaat. Het is een complexe site waar veel elementen aan elkaar gekopppeld zijn, met opslag, download, e-mail, blog, gebruikersbeheer, versioning, enz.
Sourceforge is een site waar open source softwareprojecten op beheerd worden, en de programmeurs kunnen die nu dus niet gebruiken. De site dient ook om documentatie uit te wisselen, en te communiceren over het programmeerproject, dus ontwikkelaars hadden woensdag bijna een dagje vrij kunnen hebben.

https://sourceforge.net/blog/category/sitestatus/

Slashdot stil
Woensdagavond was de slashdot site gedeeltelijk onbereikbaar. Op sommige pagina’s stond er enkel een bericht :

503 – Service Offline
Slashdot is presently in offline mode. Only the front page and story pages linked from the front page are available in this mode. Please try again later.

De voorpagina was inderdaad nog wel bereikbaar, en daarop staan titels en samenvattingen van artikels. Ook
de eerste link kon je nog volgen. Maar het meest recente artikel was van dinsdag, dus het insturen van verhalen en het publiceren ervan lag blijkbaar al even stil. Commentaren op nieuwsberichten waren nog wel gedateerd tot woensdag iets na middernacht.
Veel andere pagina’s, zoals die waar je een verhaal kan insturen of de login pagina waren niet bereikbaar.
De reklame werkte nog wel.
Volgens een site die de bereikbaaarheid van websites meet, was slashdot “down” rond 16:00 onze tijd.
Ze verwijzen op hun site niet naar hun twitter account, maar als je daar gaat kijken vind je op dinsdag rond 13:00 een bericht:

Slashdot.org is experiencing some issues. Cause is identified. We’re working on it & hope to have full capacity back later today.

Je vind er ook recentere artikels dan op de site, maar ze zijn natuurlijk samengevat in 140 letters.
Uit de chronologie op twitter is de uitval gebeurd na de publicatie van een artikel over de NSA die meer dan honderdduizend buitenlanders zou bespied hebben het voorbije jaar, en dat in een tijdelijk programma dat binnenkort eventueel moet verlengd worden.
Dat het tijdstip van de problemen ongeveer overeenkomt met problemen bij Sourceforge is misschien geen toeval. De sites maken allebei onderdeel uit van eenzelfde uitgever.

Equifax afscheid

De topman is plotseling gepensioneerd bij de Amerikaanse kredietwaardigheidsonderzoeker Equifax. Dat bedrijf heb je hier een paar weken geleden nog gehoord met hun login en wachtwoord combinatie admin/admin, en voorheen met het verlies van gegevens en of het op het internet blootstellen van meer dan 140 miljoen VS-burgers waarvan Equifax de kredietwaardigheid onderzoekt. Enkele mede-topmensen van het bedrijf verkochten hun aandelen voor een gezamelijke waarde van 2 miljoen enkele dagen nadat het massale datalek ontdekt was.
Los daarvan waren er ook tienduizenden klachten over foutieve gegevens in de databanken.

Het bedrijf is duizenden medewerkers aktief in een tiental landen. De topman verdiende in 2016 1,45 miljoen dollar, en had een bonus van meer dan het dubbele ervan. Zijn bonus zal hij dit jaar wel kunnen vergeten, maar meestal is er voor het ontslag van zo’n topman een gunstig valnet voorzien. Bij hem zou dat ondermeer zo’n 18 miljoen in pensioenrechten bedragen.
Toch zal hij volgende maand nog een paar dagen moeten werken, want hij is voor een paar comissies gedaagd, onder andere 4 oktober in de senaat.
Equifax zoekt dus een nieuwe CEO.

De gevolgen voor de consumenten zijn ook niet mis: met de gelekte gegevens (inclusief social security number) kan gemakkelijk frauduleus in iemands naam iets gedaan worden als aankopen, rekeningen openen, huren, enz. Daardoor kan diens naam nadien als minder kredietwaardig beoordeeld worden…

Meer Twitterletters
Zoals we al vroeger aankondigden, is twitter begonnen met een beperkte test waarbij ze het aantal tekens uitbreiden naar 280. Daarmee verlies twitter misschien wat van zijn eigenheid, want het was aantrekkelijk omdat het beperkt was. Dat leverde immers niet alleen frustratie op voor wie boven 140 letters uitkwam, maar ook creativiteit, en dat maakte het medium mee hip. Denk bv aan de naam in 2006, die geschreven werd als twttr. In 2009 heette hun conferentie in New York eenvoudigweg “140 characters”. In 2011 is er een twitter client of gebruikersprogramma van een ander bedrijf, TweetDeck. Die brengen in februari dat jaar een versie uit waarbij TweetDeck gebruikers onderling meer letters kunnen gebruiken. Enkele maanden later koopt Twitter TweetDeck op en past de limiet terug aan naar 140.
Later zal men zich misschien afvragen waarom twitter juist 280 tekens toelaat, en niet bv 200 of 300. Twitter denkt dat de gebruikers het gemakkelijk kunnen onthouden omdat het exact het dubbele is van nu, nl 140 tekens. Dus is de vraag waar die 140 dan vandaankomt. Twitter baseerde zich oorspronkelijk op het sms-bericht, en toen ze nog geen twitter programma’s hadden gebruikten ze ook sms berichten als aanvoer. Een sms bericht heeft 160 tekens.
Ze haalden er 20 af voor de afzendernaam en wat controletekens. Dat verklaart ook onmiddellijk waarom een twitter gebruikersnaam beperkt is tot 15 tekens.

Nuttige HAM
Radio Amateurs, in de VS met de afkorting “HAM” aangeduid, zijn opgeroepen door het rode kruis om zich aan te melden om als vrijwilliger te gaan werken in Puerto Rico. Daar zouden ze twee a drie weken nuttig werk kunnen verrichten, omdat de meeste communicatie infrastructuur-stilligt. Radio-amateurs kunnen medische berichten en andere belangrijke communicatie uitwisselen die kan helpen bij reddingsakties .
De Amerikaanse radio-amateurs zijn verenigd in de National Association for Amateur Radio, ARRL.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.