Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Oude smartphone verdient * PKP * Firebug

i-nieuws 6 na 6 ** November 2nd, 2017 by wim.webgang **


Oude smartphone verdient

Samsung heeft de aandacht getrokken met zijn ‘Upcycling’ programma. Daarin gebruiken ze afgedankte smartphones om andere projecten mee te maken. Zo hebben ze een reeks van Galaxy S5 smartphones voorzien van een ander besturingssysteem, aan elkaar gekoppeld om samen bitcoins te genereren. De 40 Galaxies zouden daar efficienter in zijn dan een desktop pc.
De groep achter deze realisatie is het Samsung C-Lab, het creatieve projecten team.
Ze vormden een andere smartphone om tot dooropener. De camera heeft gezichtsherkenning, en die wordt daarbij ingezet.
Van een Galaxy tablet maakten ze een Linux laptop. Nog een andere schakelden ze in om een proces te bewaken.

PKP

Google heeft aangekondigd om in een van zijn volgende versies van Chromium de ondersteuning voor PKP af te bouwen, en uiteindelijk te verwijderen uit de Open Source webbrowser Chromium. Als gevolg daarvan zal PKP ook verdwijnen uit Chrome.
PKP staat voor Public Key Pinning. Het was bedoeld als extra beveiliging tegen nagemaakte websites. Daarmee vormde het een uitbreiding op https, dat algemeen ingang heeft gevonden. De achterliggende techniek gebruikte een systeem van publieke sleutels om ‘man in the middle’ aanvallen af te slaan, waarbij een computer zich nestelt tussen de gebruiker en de echte server.
Ook in Firefox werd het vanaf Firefox versie 32 in beperkte mate ondersteund.
Als PKP -of HPKP zoals het soms genoemd werd- u niets zegt, is dat niet erg. De reden dat Google het afbouwt is juist omdat het weinig of niet gebruikt werd. Dat kwam ondermeer omdat het wat extra moeite kostte om de server daarvoor in te stellen, maar ook omdat het soms fout ging en dan als gevolg had dat de bezoekers van de website de site helemaal niet te zien kregen omdat er van uitgegaan werd dat de site gehackt was. Een kleine fout in de configuratie kon dus alle of een deel van de bezoekers van de site wegjagen, en dat risico wil niemand nemen, al zeker niet in een wereld waar de meeste sites draaien op reklameinkomsten. Gebruikers wisten al helemaal van niets, en konden ofwel niet op een website geraken bij een fout, ofwel negeerden ze de gevaar-meldingen en werkte de beveiliging ook niet.
Vanaf mei 2018, nl in Chrome 67, zal PKP verwijderd zijn.

Firebug
In Firefox moet een plugin er aan geloven: Firebug. Dat was een open source plugin voor de evengoed open source browser. Firebug dient om website onwikkelaars een hoop hulpmiddeltjes te geven om webpagina’s te ontwikkelen, onderzoeken en aanpassen, zowel op gebied van CSS, HTML, als JavaScript. De plugin past naadloos in Firefox, en is voor vele ontwikkelaars een onmisbaar hulpmiddel. Heel wat ontwikkelaars zouden dus geshockeerd kunnen zijn door het nieuws dat Firebug zal ophouden, maar dat is niet nodig. Het is immers de bedoeling om de mogelijkheden van Firebug vast in te bouwen in Firefox. Een plugin moet altijd apart ge├»nstalleerd worden, dus inbouwen is op termijn gemakkelijker. Wie nu al wil proeven van de ingebouwde mogelijkheden moet de ‘development edition’ van Firefox gebruiken. Die heeft ook een nieuwe CSS engine en andere vernieuwingen die hem sneller moeten maken. De Firebug mogelijkheden zitten ingebouwd in de Firefox DevTools.
Firebug is voorlopig beschikbaar voor versies tot en met Firefox 46.

Proeven:

https://www.mozilla.org/en-US/firefox/developer/?utm_source=amo&utm_medium=store&utm_campaign=switch.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.