Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Slim winteruur * Kaas met gaatjes * Huur een hacker * Robotfabriek * Niet jouw afstandsbediening * Samenwerking

i-nieuws 6 na 6 ** November 6th, 2017 by wim.webgang **

Samenwerking

Chipmaker AMD gaat met Intel samenwerken aan het ontwerp van een nieuwe processor. Het wordt een intel-processor voor laptops, die een ingebouwde grafische processor van AMD moet krijgen. De chip zou al in 2018 op de markt moeten komen, en bestaan uit drie lagen. Daardoor is heel wat plaatsbesparing mogelijk op het moederbord. Intel heeft zelf de stap naar het kleinere AMD gezet, wat opmerkelijk was, want er heerste jaren een harde strijd tussen de twee. Die begon toen AMD de productie van intel compatibele chips startte in de jaren 70, en kende een hoogtepunt toen ze daar zo goed in werden dat ze die zelfs sneller konden maken dan intel zelf. Daarna deden de bedrijven zowat haasje-over bij het ontwikkelen van steeds snellere processoren.

Ongeveer op hetzelfde moment werd ook bekend dat Intel een ex-topman van AMD in dienst heeft genomen om een nieuwe afdeling van ‘visual computing’ te leiden. Die had in september bij AMD een sabattical jaar aangekondigd, nu wordt duidelijk waarom.

Intel zet met deze samenwerking nu vooral NVidia een hak.

Niet jouw afstandsbediening

Logitech heeft aangekondigd dat het zijn Harmony Link afstandsbedieningssyteem vanaf maart 2018 op pensioen gaat sturen. Dat was een toestel dat als afstandsbediening kon dienen voor al je apparaten in huis die met afstandsbediening werken.

Logitech stopt niet alleen met de ondersteuning na verkoop, maar ook met de dienst op zich.
Dat heeft de vervelende bijwerking dat de universele afstandsbediening van de kopers vanaf dan electronisch afval wordt.

Inderdaad, de universele afstandsbediening wordt universeel uitgeschakeld.

Dit kan omdat het apparaat een cloud service gebruikt van Logitech, en dus online verbinding nodig heeft.

Het bedrijf geeft kopers die nog binnen de garantieperiode zitten, een ander, nieuw apparaat. Andere gebruikers krijgen een kortingsbon voor de aanschaf van een vervangend toestel van hetzelfde bedrijf.

Het toch wel plotse stopzetten van het gebruik van dat ene type toestel zou te maken hebben met stopzetting van een dure licentie die erin gebruikt wordt. Maar evengoed doet het de nieuwere modellen beter verkopen.


Kaas met gaatjes

In Nederland is de herfst een nieuwe afluisterwet ingevoerd, waarvan de gevolgen stilaan doorsijpelen naar de technologiesektor. Dat is het gemakkelijkste te volgen in de open source wereld, en misschien de meest betrokken speler is daar Mozilla, met de bekende Firefox browser. Dat is voor veel mensen de toegang tot internet, en daarbij wordt de veiligheid van de internetverbinding tussen de server die de gebruiker bezoekt, en hemzelf, verzekerd door een systeem van versleuteling.
De instanties die die sleutels uitreiken, staan borg voor de echtheid ervan. Nu geeft die nieuwe Nederlandse wet, in stukken die nog niet in werking zijn getreden, de overheid de toestemming om valse sleutels te gebruiken.
In Nederland worden die TLS/HTTPS sleutels uitgegeven door de “Staat der Nederlanden” – “Certificate Authority” , meer bepaald een dienst van binnenlandse zaken.
Een mogelijke reaktie van de browser makers zou kunnen zijn dat de de veiligheidscertificaten van die Nederlandse Agent niet meer als te vertrouwen beschouwen.

Chris Vanpelt meldde het probleem van het erkennen van een onbetrouwbare uitgever van certificaten als “Bug 1408647″.

https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1408647

http://wetten.overheid.nl/BWBR0039896/2017-09-01
(ps: en de site gebruikt geen https…)

Slim winteruur

Het winteruur heeft een eigenaardig neveneffect gehad dit jaar: slimme horloges van Apple geraakten ervan in de war. Dat is op zich nog niet zo vreemd, maar het effect van in de war geraakte deed de Smartwatch eenvoudigweg crashen. Dat is ook nog niet zo vreemd, maar de not-so-smart-anymore-watch deed dat als de gebruiker naar het weer vroeg.
Als gevolg van die vraag kreeg de iPols het zo zwaar dat het de applicatie doet herstarten. Zonder het probleem daarmee op te lossen.
De vraag naar het weer volgende week gaf geen problemen, en zo konden gebruikers meer in detail beschrijven dat het probleem te maken had met de op dat moment aankomende aanpassing naar het winteruur. Eens die overgang voorbij was het probleem ook verdwenen.
Gebruikers kunnen ondertussen terug met een gerust hart vragen of het vandaag gaat regenen, zonder te moeten vrezen plots een sitlstaand appeltje op het scherm te zien. Op dit moment is nog niet duidelijk of het probleem volgend jaar terug kan opduiken.

https://www.youtube.com/watch?v=kbNhAJmZZHw

Huur een hacker

In de VS is een man beschuldigd van het inhuren van hackers om in te breken in en schade toe te brengen aan het systeem van een ex-werkgever.
Hij werkte bij de washburn computer group, een bedrijf gespecialiseerd in electronische kassasystemen en andere IT apparatuur voor bedrijven.

Het FBI wist te achterhalen dat de man hackers betaalde om de infrastuctuur van het bedrijf lam te leggen.

Bovendien zou uit betalingen die hij deed nog blijken dat hij ook achter een aantal andere aanvallen zat, van o m enkele overheidsdiensten en banken.

De advocaat van de beschuldigde vindt het eigenaardig dat de uitvoerders niet in de rechtbank staan, en vermoedt dat sommige bewijzen onrechtmatig bekomen zijn. Bovendien zou er ook geen aantoonbare schade geweest zijn.
Een aanval op een overheidswebsite gebeurde bv ’s nachts en de site was nog geen minuut onbereikbaar, op een moment dat er waarschijnlijk ook niemand probeerde die te bereiken.

Staatsdiensten krijgen gemiddeld meer dan 3 miljoen aanvallen per dag te verwerken, zegt het bedrijf dat die systemen beheert. Een DDoS aanval op servers op het internet kan besteld worden voor enkele tientallen dollar.

Blijkbaar had het FBI gegevens over de dader gevonden bij het sluten van een online dienst waar zo’n aanvallen kunnen besteld worden.
En mogelijk zijn daarbij even illegale hackpraktijken gebruikt, wat een opening zou laten om het bewijsmateriaal te doen verwerpen.

ps:

Harmony verstomt:

https://arstechnica.com/gadgets/2017/11/logitech-to-shut-down-service-and-support-for-harmony-link-devices-in-2018/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.