Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Detroit bouwt internet * Open source, from Microsoft with love * Huur een hacker * 46 Cent * Kinderspel * Kymijoki

i-nieuws 6 na 6 ** November 17th, 2017 by wim.webgang **

Detroit bouwt internet

Detroit is een verarmd industriegebeid, dat het moeilijk krijgt om een belangrijke evolutie als het internet te volgen. Dat komt mee doordat telecombedrijven geen interesse hebben in het investeren in netwerkuitbreiding omdat ze vrezen dat er niets te verdienen is. Met als gevolg dat grote bevolkingsgroepen geen internet hebben, volgens cijfers van het ministerie van communicatie zelfs 40 procent. En 70 procent van de schoolgaande jeugd heeft geen internet. De sluiting van de autofabrieken en de bevolkingshalveringen de voorbije tien jaar hebben daar natuurlijk ook geen goed aan gedaan, en de telecoms zijn niet verplicht om overal internet te voorzien. Maar de laatste jaren is er toch ook een andere sfeer aan het ontstaan, misschien mede door de instroom van nieuwe groepen als kunstenaars, die zich kunnen uitleven in en op de vele leegstaande gebouwen.
Er is een community project gestart om zelf internet te voorzien, ondermeer door gebruik te maken van straalverbindingen. Het verarmde stadscentrum heeft veel hoogbouw, waar gericht zenders kunnen opgesteld worden. Het Detroit Community Technology Project zorgt zowel voor het aanleggen van het netwerk, als voor het opleiden van de gebruikers, met behulp van “digital stewards”. Voorlopig concentreert het project zich op drie wijken.
Veel vrijwilligers deden op een cursus van 20 weken genoeg kennis op om kabels te trekken, routers te installeren, en problemen op te lossen. Zelfs voor de netwerken aan het internet gekoppeld zijn, kunnen de bewoners ze toch al gebruiken. De woningen worden per 50-tal eerst met elkaar verbonden, en zo ontstaan kleine netwerkjes die op zichzelf ook al nuttig kunnen zijn voor lokaal gebruik. Dat kan gaan van meer sociale toepassingen als gebruikersfora tot nooddienstmeldingen. Op de website van het initiatief vind je links naar de Data Justice Campaign, en naar het “gelijkheidsinternet”.

https://www.alliedmedia.org/dctp

https://g-geschiedenis.eu/2015/10/13/van-auto-naar-spookstad/

Open source, from Microsoft with love

Er is een opvallende samenwerking ontstaan tussen Microsoft en GitHub, waarbij Microsoft zelfs code gaat bijdragen aan het broncodebeheersysteem Git. Git werd geschreven door Linus Torvalds, om een vrij broncodebeheer-systeem te hebben voor de broncode van de Linux kern. Dat is een project waaraan hij met

Linux fans zullen zich misschien in hun koffie verslikt hebben bij het lezen van de titel “Open source, from Microsoft with love”, maar die is niet als grap bedoeld. Het is de slogan die Microsoft zelf gebruikt op hun GitHub account voorpagina!

Huur een hacker

In de VS is een man beschuldigd van het inhuren van hackers om in te breken in en schade toe te brengen aan het systeem van een ex-werkgever.
Hij werkte bij de washburn computer group, een bedrijf gespecialiseerd in electronische kassasystemen en andere IT apparatuur voor bedrijven.

Het FBI wist te achterhalen dat de man hackers betaalde om de infrastuctuur van het bedrijf lam te leggen.

Bovendien zou uit betalingen die hij deed nog blijken dat hij ook achter een aantal andere aanvallen zat, van o m enkele overheidsdiensten en banken.

De advocaat van de beschuldigde vindt het eigenaardig dat de uitvoerders niet in de rechtbank staan, en vermoedt dat sommige bewijzen onrechtmatig bekomen zijn. Bovendien zou er ook geen aantoonbare schade geweest zijn.
Een aanval op een overheidswebsite gebeurde bv ’s nachts en de site was nog geen minuut onbereikbaar, op een moment dat er waarschijnlijk ook niemand probeerde die te bereiken.

Staatsdiensten krijgen gemiddeld meer dan 3 miljoen aanvallen per dag te verwerken, zegt het bedrijf dat die systemen beheert. Een DDoS aanval op servers op het internet kan besteld worden voor enkele tientallen dollar.

Blijkbaar had het FBI gegevens over de dader gevonden bij het sluten van een online dienst waar zo’n aanvallen kunnen besteld worden.
En mogelijk zijn daarbij even illegale hackpraktijken gebruikt, wat een opening zou laten om het bewijsmateriaal te doen verwerpen.


46 Cent

Om een idee te krijgen hoe het er in de Cloud aan toe gaat: Google telt zijn rekenkracht per seconde voor facturatie. In het Compute Engine programma zitten de K80 GPU aan ongeveer een halve euro per uur, en een recentere, krachigere P100 aan ongeveer 1,5 euro per uur. Die heeft dan ook 3594 processorkernen. En als dat niet genoeg is kan je er een paar aan elkaar koppelen. Wie gebruikt zo’n rekenkracht? Onderzoekers die simulatie-modellen maken van molecules bv. Maar ook programmeurs die aan machine-learning werken, software die zelflerend is.

Kinderspel

De geheime diensten in de VS krijgen het veel gemakkelijker om de nieuwe iPhones te kraken als we dit bericht zonder nuance zouden geloven: een 10 jarig kraakte de beveiliging van nieuwe iPhone, bijna per vergissing, gewoon door ernaar te staren. De gezichtsherkenning “herkende” hem als een van zijn ouders, de eigenaar van de iPhone.

De genetische gelijkenis mocht voor de vader dan misschien positief zijn, maar misschien was het toch wel onrustwekkend dat het kind in de iPhone van beide ouders binnengeraakte.
En nu de korrel zout: de ouders zouden in slechte lichtomstandigheden de gelaatsherkenning ingesteld hebben. Experimenten met het instellen in verschillende omstandigheden bevestigden dat.

Andere proeven hadden nog geen eenvoudige manier aan het licht gebracht om de biometrische identificatie te verschalken.

Kymijoki

Het Sailfish operating system voor smartphones heeft een update gekregen en is daarmee aan 2.1.3.7 De update van dit Linux systeem heet Kymijoki, dat is de naam van een 200-km lange rivier in Finland. Het is dan ook een Finse systeem, dat oorspronkelijk ontwikkeld werd voor de Jolla smartphone. Het zet met deze update een stap naar andere hardware. Deze versie bevat namelijk aanpassingen waardoor ze draait op de Sony Xperia X. Je kan het toestel er niet voorgeïnstalleerd mee kopen, dus je moet de Sailfish versie apart kopen van de website van Jolla. Je krijgt dan instructies hoe je de Xperia moet “unlocken”, en hoe je hem met een usb kabel aansluit om het nieuwe systeem er vanaf je pc of laptop in te laden. Sailfish X richt zich dus eerder op software ontwikkelaars, want de Jolla toestellen zelf zijn al lang uitgeput en ze hebben geen plannen om zelf nog hardware uit te brengen.
Maar ook op nieuwsgiere technologieliefhebbers die niet vies zijn om een kabeltje aan te sluiten of software te downloaden en installeren, kunnen er mee aan de slag, er is uitgebreide hulp aanwezig online. Bovendien is de Xperia hardware veel performanter, tot dubbel zo snel t.o.v. de Jolla C, het laatste developers-only toestel dat korte tijd in beperkte aantallen beschikbaar was.

Mogelijk vragen die zich af waarom Sony niet gewoon zelf een toestel op de markt brengt met Sailfish erop bij verkoop, of zitten we daar met een monopolie situatie van Android op de smartphone zoals Windows op de pc?

Maar ook voor de huidige gebruikers van een Jolla phone is de update interessant, want er zitten oplossingen in voor mogelijke beveiligingsproblemen bij wpa en bluetooth. En verder verbeteringen aan Qt, de grafische toolkit, en ook verbeteringen voor het draaien van Android apps, wat mits een

release notes: https://together.jolla.com/question/172002/release-notes-213-kymijoki/
Sailfish X : http://jolla.com/sailfishx/
Hardware voor Sailfish: https://together.jolla.com/question/136143/wiki-available-devices-running-sailfish-os/
Community ports (aanpassingen aan andere hardware, bv Fairphone2): https://wiki.merproject.org/wiki/Adaptations/libhybris_reboot

Open internet op de helling
De regulerende overheidsdienst voor communicatie in de VS, de FCC, maakt binnenkort zijn beslissing bekend over de wijziging van de Net Neutrality. Met een nieuwe baas van het agentschap is er ook een nieuwe wind gaan waaien, want vroeger verdedigde de FCC juist de net neutraliteit, in het belang van gebruikers en eerlijke concurrentie. Nu wordt er verwacht dat op 14 december de FCC de regel van net neutraliteit zal afschaffen. De neutraliteit betekent vooral dat internetproviders het internetverkeer doorsturen zonder zich te bemoeien met de inhoud ervan, op een neutrale manier dus.
Demand Progress, Fight For The Future, and FreePress Action Fund zijn organisaties die pleiten voor het behoud van net neutrality. Ze zijn boos dat de FCC de duizenden bezwaren negeert die tijdens een consultatieperiode binnekwamen.
Ze gaan aktie voeren op donderdag 7 december.
Dan zullen ze op zoveel mogelijk plaatsen een optocht organiseren van een lokale Verizon vestiging naar een kantoor van een parlementslid.
Verizon is uitgekozen omdat het een grote internetprovider is, die al jaren voor miljoenen lobbiet voor het opheffen van de net neutrality. Ze kunnen er veel geld aan verdienen om gebruikers bv meer te laten betalen voor vloeiende video, of ze kunnen op andere manieren ingrijpen in het internetverkeer, bv door sommig verkeer te vertragen naar eigen inzicht, enz.
De topman van de FCC is begin van dit jaar aangesteld door Trump ondermeer met de bedoeling een hoop regels van Obama af te schaffen of terug te draaien, en net neutraliteit is er een van. Volgens tegenstanders is het een ramp: de topman van de controle-instantie werkte vroeger zelf voor Verizon, en het loslaten van de regels zel ten koste zijn van gebruikers, die het recht op gelijke toegang tot het internet verliezen. Het idee van Obama was internettoegang te beschermen als recht op basisvoorzieningen als water en electriciteit.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.