Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

My Cloud is your cloud * De toekomst van het web * Sourceforge vernieuwd * Banenverlies in India *

i-nieuws 6 na 6 ** January 11th, 2018 by wim.webgang **

My Cloud is your cloud

Heel wat NAS-drives van Western Digital blijken een ingebouwd achterdeurtje te hebben. De achterpoort is gelukkig wel beschermd door een loginnaam en een wachtwoord.
De loginnaam is “mydlinkBRionyg” en het wachtwoord is het onmogelijk te onthouden “abc12345cba”.
Zoals je ziet is de username zelfs moeilijker dan het wachtwoord. Een stuk van die username is “mydlink”, en dlink is de naam van een andere fabrikant van netwerkapparatuur, D-Link.
Ooit is deze Western Digital netwerk-harddisk blijkbaar gegroeid uit een samenwerking rond een apparaat, het D-Link Sharecenter. Trouwens de D-Link apparaten kregen in 2014 een update die deze achterdeur eruithaalde.
De fabrikant Western Digital is oorspronkelijk een harde-schijven bouwer, en ging later pas toepassingen verkopen waar de harde schijf een belangrijk deel van uitmaakt. Western Digital werd op de hoogte gesteld van het probleem in juni. Toestellen met de softwareversie vanaf november zouden veilig zijn. Wie een toestel met software van voor die datum heeft, moet een upgrade uitvoeren op zijn NAS. Wie dat niet kan moet zijn NAS van het netwerk halen. Niet van het internet, nee, van zijn eigen netwerk, want eender welk toestel dat binnen je netwerk zit, en met een browser op het internet gaat, kan je NAS aanvallen door het bezoeken van een onzichtbaar besmette website.

De toekomst van het web

Programmeur André Staltz heeft niet alleen afscheid genomen van het jaar 2017, maar in maart ook van zijn job van 2017.
Hij heeft kritiek op de evolutie van het web, en schreef daarover een artikel “The web began dying in 2014, here’s how”.

Hij voegde de daad bij het woord, nam ontslag, en begon te werken aan een ander internet. Een internet waar niet een paar grote bedrijven alle identiteitsgegevens beheren, en waar elke beweging die je maakt gelogd wordt voor analyse voor reklamedoeleinden.

Hij ontdekte de mogelijkheden van peer-to-peer netwerken, waarvan sommige projecten al een werkend model hebben, als IPFS, Matrix en Scuttlebutt: ze werken zonder een centraal monopolie op de data of logins. Hij zag er een toekomst in die minder afhankelijk is van internet providers en andere grote bedrijven, en besliste om mee te werken aan Scuttlebutt.

Dat ziet hij als de ideale kandidaat om de sociale netwerk-infrastructuur van de toekomst te zijn.
Bovendien heeft het al werkende software, gemaakt door een handjevol enthousiaste ontwikkelaars.

Online communicatie met de focus op decentralizatie ligt hem nauw aan het hart.
Er zijn al niet-centrale projecten die hun kunnen bewezen hebben: USENET, Napster, BitTorrent, Kazaa, oorspronkelijke op Linux gebouwde Skype, digitale munten als Bitcoin en Ethereum, enz. En de nieuwe mesh-netwerken zullen van de mobiele gebruikers komen.

Hij schreef op thenextweb.com een nieuw artikel met de naam:
“The web is dying, but mesh networks could save it”

Sourceforge vernieuwd

De Sourceforge website kreeg een nieuw kleedje aan deze week. Sourceforge was lang de referentiewebsite voor de hosting van open source projecten, maar had het de laatste jaren moeilijk.

Het bedrijf VA Software – ook bekend van VA Linux, begon in 1999 met SourceForge. Ondertussen is het in andere handen gekomen, en is er ook heel wat concurrentie opgedoken van andere broncode beheersystemen.

Behalve een plek om broncode te bewaren, was de combinatie met de website een handige toepassing van wat mogelijk was op internet. In fora deelden gebruikers commentaren met ontwikkelaars, er was een plek om fouten in de software te melden en de correcties erop te volgen. Er was een download-systeem voorzien voor eindgebruikers die niet zelf mee ontwikkelden, zodat ze zonder login toch aan de open broncode konden.

Na verloop van tijd wijzigde SourceForge zijn zakenmodel, en werd de site met gesloten software verder ontwikkeld.

Banenverlies in India

Misschien minder opvallend hier, maar in India zijn het voorbije jaar 2017 heel wat banen verloren gegaan in de IT sektor. Dat is de sektor waar heel wat IT werk van Europa en de VS naar uitbesteed is en ons banen kostte.
Volgens Quartz Media zijn er al meer dan 50.000 banen gesneuveld, en zal het alleen maar meer worden. De hele sektor daar is goed voor honderdzestig miljard omzet.

De bekendste bedrijven voor het uitbesteden van IT werk naar India zijn Tata en InfoSys.
Eén van de oorzaken van de neergang zou het beleid van de VS kunnen zijn, dat minder vlot visa toestaat voor buitenlandse werknemers.

Een deel van de Indische bedrijven die in de VS aktief zijn, laten tot de helft van hun werknemers uit India overkomen.

De andere oorzaak van de terugloop is automatisering. De sektor maakt zichzelf dus gedeeltelijk overbodig.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.