Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nieuwe_Kerncentrales * Net-neutrality * Openbare_dienst_openbare_code

i-nieuws 6 na 6 ** January 18th, 2018 by wim.webgang **

Nieuwe_Kerncentrales

Het IREA, International Renewable Energy Agency, publiceerde een rapport over de evolutie van de kostprijs van hernieuwbare energie.

Daaruit blijkt dat de hernieuwbare energie fossiele brandstof inhaalt wat kostprijs betreft. De energie opgewekt door zonnepanelen en windmolens op land is nu al goedkoper dan die van fossiele brandstof, blijkt.
De electriciteit van windmolens op zee en zonnecentrales zit er nog iets boven, maar evolueert ook naar goedkoper.
Zonnecentrales gebruiken een stuk land met spiegels die gericht zijn op een centrale as, waar ze water opwarmen tot stoom, om een generator te doen draaien die electriciteit maakt. Een bekend voorbeeld zie je in het zuiden van Spanje, bij Sevilla, waar er twee staan, de PS10 en de PS20.
In zuid-australië worden nu plannen gemaakt voor de grootste zonnecentrale die ooit gebouwd werd. In dezelfde regio heeft Tesla al de grootste lithium ion batterij van de wereld gebouwd. In dezelfde regio heeft een kwart van de huizen zonnepanelen op het dak, en komt al 40 procent van de energie van wind en zon, tegen 2030 zou dat 100 procent kunnen zijn. Zuid-australië heeft de ambitie om wereldleider te zijn in hernieuwbare energie.

De Belgische minister van energie laat ondertussen een studie maken naar de mogelijkheid om een nieuwe kerncentrale te bouwen.

https://hardware.slashdot.org/story/18/01/15/2222258/renewable-energy-set-to-be-cheaper-than-fossil-fuels-by-2020-says-report

Net-neutrality

Het einde van de net neutrality zoals ze door de Amerikaanse Federale FCC is in het vooruitzicht gesteld, is toch niet helemaal zeker.
Behalve het vele protest, waaronder dat van 50 senatoren, zijn er ook concrete akties, zoals staten die plannen een eigen wetgeving maken die net neutrality oplegt.
Er is ook een rechtszaak in gespannen door 22 staten tegen de afschaffing van de net neutrality regel, die dateert van het Obama tijdperk.
Er zijn ook nog andere organisaties die een klacht indienden bij de federale rechtbank, één van de ondersteunende organisaties is trouwens Mozilla, dat de Firefox browser maakt.
Op www.freepress.net verschijnt een

De medewerkkers van Freepress.net bestaan uit 12 mannen en 19 vrouwen:

https://www.freepress.net/staff

Getuigenissen van stagairs .. https://www.freepress.net/internships

Openbare_dienst_openbare_code

Onder het motto “public money, public code”, is het bestuur van Barecelona een tijd geleden begonnen met een pilootproject om open source te gaan gebruiken in zijn administratie. Het pilootproject bestond uit 1000 pc’s met Ubuntu.
Het resultaat lijkt positief, want er zijn nu concrete plannen gemaakt om alle diensten over te schakelen. Dat zou midden 2019 rond moeten zijn. Ze gaan Open-Xchange als e-mail software gebruiken, en verder Firefox en LibreOffice. Over de Linux distributie die ze gaan gebruiken is nog geen informatie gegeven, mogelijk dezelfde als het pilootproject.
Barcelona bespaart er licentiegeld mee, en wordt minder afhankelijk van leveranciers, waar ze soms voor tientallen jaren aan vastzaten.
Nu gaan ze zelf 65 mensen in dienst nemen, en samenwerken met lokale kmo’s, zegt Francesca Bria, die verantwoordelijk is voor technologie en digitale vernieuwing in Barcelona.

De Free Software Foundation lanceerde het idee van Public Money, PUblic Code.
Ze ijveren ervoor dat software die met overheidsgeld ontwikkeld wordt, open source gemaakt wordt. Dat laat betere controle toe, stimuleert samenwerking en hergebruik, en levert besparingen op.

Ze publiceerden een open brief, en verzamelen handtekeningen om hun eis te kracht bij te zetten, en druk uit te oefenen op Europa.
In de VS is er al een regel die zegt dat van minstens 20 % van door overheid betaalde softwareontwikkeling de broncode moet vrijgegeven worden onder Vrije of Open Source licenties, maar dat vindt de EFF (Electronic Frontier Foundation) niet voldoende; 100 % publiek betaald is 100 % publiek vrijgeven.

https://www.eff.org/deeplinks/2017/10/public-money-public-code-show-your-support-free-software-europe

De petitie: https://publiccode.eu/#action

OX Community Edition is GPL2 software.

https://en.wikipedia.org/wiki/Open-Xchange

Op 12 oktober 2017 ging de open-xchange conferentie door in Brussel:

https://www.open-xchange.com/summit/oxs17-bruxelles/

https://www.flickr.com/photos/openxchange/albums/72157687395921370

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.