Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

23 jaar FreeDOS in het jaar van smart-spies

Uitzending do 18:00 ** January 25th, 2018 by wim.webgang **

FreeDOS
Er bestaat een vrije dos, en al wel 23 jaar! Ze gaven er een boekje over uit, en wij installeerden hem …

(maar wisten daarna niet wat we ermee zouden kunnen doen) – foto: webgang

Smart spy?

Wat heb je het liefst: een spion die je overal volgt of een spion die in je huis zit?
Dat is zowat de keuze die de consument maakt als hij kiest tussen een smartwatch en een smartspeaker.

In de VS wordt geschat dat zo’n 10 procent van de volwassenen een smartwatch of andere draagbare tracker dragen. En meer dan 1 procent van de Amerikaanse gezinnen zou een smartspeaker in huis hebben, en daar wordt een grote stijging verwacht.

Vooral als die systemen gecombineerd worden met smart home toepassingen, zoals voor bewaking, sturing van de verwarming, enz.

Smartspeakers zijn goedkoper en dus lijken ze voorlopig het pleit te winnen. De smartwatch behoort tot de categorie van de draagbare electronica, en die markt groeit minder hard dan voordien volgens eMarketer.

De meest succesvolle apparaten daar zijn de gezondheids- en fitness apparaten, eerder dan de smartphones. De smartwatch heeft ook te veel overlap met de smartphone (die je er meestal ook bij nodig hebt), die door zijn groter scherm toch onovertroffen blijft voor veel toepassingen.

In de markt van de draagbare apparaten was Apple met zijn smartwatch in 2017 maar een kleine speler; de grootste is Fitbit, dan Xiaomi, en kleinere als Garmin en Fossil volgens “marketwatch”. Maar de helft van de draagbare markt bestaat uit “andere”. Daar zitten ook de nieuwe horloges van luxemerken bij, die meestal op Android Wear 2.0 draaien.

Swatch blijft daar koppig zijn eigen weg gaan met zijn eigen “Swiss OS”. Dat zal niet gemakkelijk zijn, want ze moeten opboksen tegen bestaande systemen die soms een eigen “ecosysteem” hebben zoals bij Apple en Google’s Android.
De Zwitsers kunnen zich misschien concentreren en profileren op privacy. Zelf willen ze een systeem dat minder energieverslindend is, en onafhankelijk van Google en Apple, zodat ze het ook kunnen laten gebruiken door andere fabrikanten van smartphones en kleine apparaten zoals de IOT categorie.

Of het systeem gebaseerd is op iets bestaands of echt vanaf nul ontwikkeld is, is niet duidelijk. Een eigen systeem van nul ontwikkelen klinkt nogal onrealiseerbaar, zeker gezien de euh – tijd tikt.

Maar Swatch group kwam wel even in de aandacht in 2017 omdat ze de kleinste bluetooth chip ontwikkeld hebben, met de minste energieconsumtie. En hij heeft ongeziene opstarttijden.

De IOT combinatie klinkt als een interessante insteek, maar de vraag is of eender wat Swatch doet, niet onmiddellijk zal overgenomen worden in de “grotere” systemen, bv in de vorm van een app. Dat systeem van app-ontwikkeling door externe ontwikkelaars maakt die systemen erg flexibel.

En als het enige waarmee je kan uitpakken met je smartwatch is dat ze een maand niet aan het stopcontact moet, zou dat wel eens te weinig kunnen zijn als verkoopsargument.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.