Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

LWN 20 * Programmeren is te moeilijk * Eelo * Net Neutrality in New York

i-nieuws 6 na 6 ** January 25th, 2018 by wim.webgang **

LWN 20

Linux Weekly News viert zijn twintigste verjaardag. In 1997 startten Jonathan Corbet en Liz Coolbaugh een wekelijkse nieuwsbrief over Linux, om zich wat bezig te houden terwijl ze wachtten op antwoord van Red Hat, waar ze zich kandidaat hadden gesteld voor het “support partner” programma.
De nieuwsbrief werkt met abonnementen en bestaat nog steeds.

Het eerste nummer ging redelijk ongemerkt voorbij, maar voor de uitgave van het tweede nummer hadden ze een bericht gepost op de linux-announce mailing list, en op de eklektix.com website. De huidige website is lwn.net.

Daartussen zaten de nodig ups en downs: de nieuwsbrief werd in de hoogdagen van de dotcom bubble opgekocht, en kwam na het barsten van de bubble terug op de straatstenen terecht. In 2002 zaten ze zo diep dat ze aankondigden ermee op te houden. Gelukkig waren er ondertussen genoeg lezers die wel geld verdiend hadden, en spontaan geld bijeen brachten. Daardoor probeerde LWN een doorstart met een systeem van abonnementsgeld, dat nu zo’n 7 dollar per maand bedraagt. Na een korte sperperiode – een week lijkt het nu te zijn – komt het nieuws dan op de website terecht.

Programmeren is te moeilijk

De baas van Apple, Tim Cook, heeft zich op een opvallende manier uitgelaten over programmeren. Hij sprak tegen kinderen die een Swift programmeercursus volgden in een Apple Store in Canada, en vertelde hen dat programmeertalen vroeger te “geeky” waren, tot Apple de Swift programmeertaal lanceerde in 2014. Dat was de programmeertaal die even gemakkelijk te leren was als hun producten te gebruiken zijn, volgens Cook.
Het is duidelijk dat Cook de Swift taal met hun “Everyonde Can Code” workshops wil promoten; in Canada is een groot overheidsprogramma bezig om de jeugd aan het programmeren te krijgen en de grote bedrijven proberen een graantje mee te pikken.

Bij de Swift taal hoort ook een “playground”, waarin je de programma’s kan uitproberen op een tablet. Je kan Lego Mindstorms ermee besturen.
Of je maakt er “Xcode” programma’s mee voor iOS, macOS, watchOS, tvOS en … Linux!
Apple heeft van Swift een “open source” taal gemaakt gemaakt, en ze hopen zeker dat dat bijgedraagt aan het succes ervan.

Ze hebben zich laten inspireren door één van de veelgebruikte talen op Linux: Python, maar volgens Apple is Swift sneller.

Linux programmeurs zijn waarschijnlijk niet snel geneigd om een programmeeromgeving van één bepaalde fabrikant/leverancier te gaan gebruiken.
Bovendien is de openheid van Apple toch maar beperkt met een runtime voor Ubuntu, terwijl er zoveel andere distributies zijn.
Linux programmeurs hebben ook moderne gemakkelijk te leren programmeertalen zoals Gambas, waarmee ze echte Linux desktop, server, en commandolijnprogramma’s kunnen maken.

En de echt aantrekkelijke evolutie zat de laatste jare toch eerder in veel onafhankelijker gestarte projecten als Raspberry Pi.

Swift zou wel eens over zijn hoogtepunt heen kunnen zijn (dat was maart 2017 volgens de Tiobe index).

Eelo

Your data is Your data, zegt Gaël Duval met een Frans accent in een youtube filmpje over zijn nieuw project “Eelo”. Gael Duval startte ooit een eigen Linux distributie: Mandrake. Dat was een gebruiksvriendelijke Europese Linux distributie met een KDE desktop, die uiteindelijk verdween in de fusie-distributie Mandriva.

Nu start hij de non-profi Eelo om een privacy-vriendelijke smartphone te maken. Een tweeduizend volgers kreeg hij met de eerste berichten daarover op https://eelo.io/. Hij wil vertrekken van bestaande open source software om een open source smartphone systeem te maken, gebaseerd op Linux, met de bedoeling Android programma’s te kunnen draaien. Privacy staat voorop en daarom wil hij als standaard messaging app Telegram gebruiken, en voor sociale media denkt hij aan Mastodon.

Duval opende een crowdfunding project op kickstarter om Eelo te financieren, en na een goede twee weken had hij al het dubbele bedrag binnen van wat hij vooropgesteld had. Er is dus interesse voor een meer privacy gevoelige smartphone. Toch van die incrowd die op de hoogte was van zijn crowdfunding.

Eelo wil niet alleen smartphones leveren, maar ook “web services”, om alternatieven te bieden voor de diensten die de grote bedrijven aanbieden; mail, online opslag enz. Eén van de problemen die opgelost moeten worden is de aanmelding; OpenID ziet hij als een mogelijkheid, maar hij vindt dat er nog een brainstorm over nodig is.

Zijn driejarenplan ziet er zo uit: 1e jaar opzetten van het project, 2e jaar ontwikkelen van het mobiele systeem en de webdiensten, en een eelo OS voor de pc! Dat jaar moet de structuur van de non-profit ook op punt staan.
3e jaar: De webdiensten en het smartphone systeem in een tweede versie klaarhebben. De hardware ontwikkelen ze niet zelf, er is een voorlopige lijst bekend (hier: https://eelo.io/img/supporteddevices.txt)

Hun kickstarter campagne is voorbij, en op hun website staat nu een oproep aan programmeurs om mee te werken. Ze zoeken hackers met kennis van Android, Linux algemeen en development op Linux, webdevelopment, GitMaster (een GitHub client), en Lineage. Waarschijnlijk gaat het over LineageOS, opvolger van CyanogenMod. Dat is een onafhankelijk open source operating systeem/ROM voor smartphones en tablets, dat een alternatief biedt voor de gewone commerciële Android die onder controle staat van Google.
Gaël Duval heeft dus een hele open source erfenis beschibaar om op verder te bouwen.

Net Neutrality in New York

De gouverneur van New York heeft een uitvoeringsbesluit getekend om Net Neutrality te verplichten voor providers die staatscontracten hebben.
Daarmee is het maar één van de vele staten die maatregelen namen om het voortbestaan van Net Neutrality te garanderen. Toch is het niet zeker dat dit veel effect zal hebben, want de FCC had bepaald dat staten niet eigen regels mochten instellen.

De telecoms reageren niet allemaal even consistent. Zo is er de open brief van de baas van AT&T, die aan het congres vraagt om een soort internetgrondrechtenwet te maken. Die moet openheid, neutraliteit, transparantie, niet-discriminatie en privacy rechten garanderen aan alle Amerikaanse internetgebruikers. Hij verklaart ook dat AT&T zelf geen verkeer blokkeert of op een andere manier de toegang tot inhoud op internet bemoeilijkt.
Dat lijkt in tegenspraak met hun lobby-aktiviteiten tegen regelgeving door de FCC. Daarin nemen ze standpunt in tegen Net Neutrality, en ze besteedden vorig jaar meer dan 15 miljoen dollar aan lobbywerk, het jaar van de voorbereiding van het afschaffen van de net neutraliteit door de nieuwe baas van de FCC.

Die procedure verliep trouwens niet zonder strubbelingen. Er wordt voorzien in het verzamelen van feedback bij zo’n voorstel. En die feedback kwam er, want er waren enorm veel tegenstanders van het nieuwe voorstel. Die commentaren konden ingediend worden via – natuurlijk – internet. Hoewel het niet duidelijk is of er rekening gehouden is met de commentaren, zaten er een verrassend grote hoeveelheid voorstanders bij de 22 miljoen binnengekomen commentaren.
Nader onderzoek leverde mogelijk grootschalig misbruik van identiteiten op; er werden bv afzendergegevens gebruikt van mensen die overleden zijn, valse e-mail adressen enz. Er is sprake van miljoenen verdachte commentaren. Een aantal parlementsleden vragen nu een onderzoek door het GAO (Government Accountability Office). Dat gaat kijken of het genoeg volk bijeenkrijgt om over vijf maanden te kunnen starten met een onderzoek.

Uit onderzoek van een consulting bedrijf dat werkt voor een groep van breedbandleveranciers bleek dat een meerderheid tegen het opheffen van Net Neutrality was; zo’n 60 procent.
Als ze alle standaardformulieren er uit filteren, en alleen naar uniek geschreven berichten kijken, die minder dan 10 procent van de commentaren uitmaken, zien ze een ander beeld. Van die mensen zijn meer dan 98 procent tegen het opheffen van de Net Neutrality.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.