Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

i-nieuws van 6 na 6

i-nieuws 6 na 6 ** August 13th, 2009 by wim.webgang **

Hier komt na het programma de tekst van het nieuws. tot dan!

13/08/2009

Palm-strijd

Palm lijkt definitief op dreef te komen met zijn eigen, op Linux gebaseerd smartphone besturingssysteem “WebOS”. Ze hebben een communty van programmeurs achter zich gekregen die de OpenMoyo Software Developers Kit gebruiken om programma’s te maken. Ze wisselen informatie uit via een wiki en broncode via PalmOpenSource.com

Het blijft spannend rond Palm. Het zijn pioniers van de electronische agenda’s, en ze combineerden die al vroeg met een gsm. Ze behaalden daarmee wel een schare trouwe gebruikers, maar net op het moment dat het idee van “smartphone” ingang vindt in de markt, worden ze ook weggedrukt door het marketinggeweld van Microsoft en Apple. Bovendien is het palmOS toe aan een upgrade. Ze hebben nog wel een versie 5 uitgebracht, voortgebouwd op hun bestaande PalmOS, en daarnaast hebben ze ook toestellen met Windows Mobile, maar het was tijd om een grote stap vooruit te zetten. Dat doen ze met WebOS, dat gebaseerd is op Linux. Ze hebben een “Classic” emulator die toelaat om de vroeger PalmOS software te draaien.
Palm wordt door zijn concurrenten in ieder geval nog serieus genomen; Apple vond het zelfs nodig om zijn iTunes aan te passen zodat de Palm Pre niet meer kan synchroniseren met iTunes. Bij een update van de software werd de Palm Pre uitgesloten van synchroniseren, maar muziek kan nog altijd naar het apparaat gestuurd worden via de usb-kabel.
En dan zijn er nog de overnamegeruchten. Zo verscheen een illustratie bij een artikel die een pac-man situatie toonde: het palm logo als een klein geel bolletje dat achternagezeten wordt door een happend Dell en Windows bijtertje. Dell is een hardwarefabrikant die in het verleden ook al experimenteerde met een aantal electronische agenda’s en die Palm perfect zou kunnen integreren in zijn aanbod. Microsoft heeft veel geld en zou misschien wel een iPhone killer willen, en zou zo ook marktaandeel kunnen kopen voor zijn Windows voor smartphones, in plaats van er een gevaarlijke concurrent bij te krijgen.

www.webos-internals.org/wiki
PalmOpenSource.com

.

.

Piratenpartij in GB
Ook in Groot Brittaniƫ is nu een piratenpartij opgericht. Alle administratieve verlpichtingen zijn voldaan om als politiek partij te kunnen starten.
Net als in andere landen is het een reaktie op de politiek waarbij de overheid steeds meer digitale controle uitoefent op de burgers en de buiten proportie vervolging van kleine overtredingen als het delen van muziek en film van jongeren onder elkaar.

MS-Word-verbod
Een rechter in de VS heeft een verbod opgelegd aan Microsoft om Word te verkopen of in te voeren. Het gaat meer bepaald om Word versies die XML, DOCX of DOCM bestanden kunnen openen. Hun programma overtreed immers patent nummer 5 787 449. Dit patent is eigendom van het Canadese bedrijf “i4i”, dat ook produkten maakt met die technologie. Eind mei, na 8 dagen die het proces duurde, oordeelde de rechter dat Microsoft 200 miljoen dollar moest betalen aan i4i voor overtreding van het patent. Microsoft was het duchtig oneens en ging daar niet op in. Daarop ondertekende de rechter een bevel dat Microsoft verbiedt de overtredende Word software nog te verkopen in de Verenigde Staten. Dat bevel gaat in op 60 dagen vanaf de dag van ondertekening, 11 augustus. De mogelijkheid zit in Word 2003, 2007, en de Office paketten waarin het programma zit. Bovendien wordt 40 miljoen extra boete opgelegd.

Betekent dat dat op 12 oktober alle Office, Word en andere overtredende MS produkten uit de winkels zullen verdwenen zijn? Of dat ze de betreffende functie (toevallig wel hun nieuwe standaard formaat) zullen “uitschakelen”? Niet onvermijdelijk. Waarschijnlijk zal MS alsnog betalen. En natuurlijk zullen ze ook in beroep gaan.
En anders zal het een opsteker zijn voor Open Office en het ODF formaat. Maar daarom is dat nog geen goede zaak. Integendeel, het toont aan dat het systeem van patenten de ontwikkeling van software afremt en de eindprodukten duurder maakt. Het patent beschrijft een toepassing van XML. De principes van XML zijn ook niet door i4i uitgevonden, en er zullen heel wat toepassingen zijn die XML gebruiken op een manier die in het patent bescheven is. De rechter oordeelt er niet over of het patent op een eerlijke, niet te brede manier, beschreven is.


Klager i4i
Rechtbank legt Word-verbod op: (pdf!)

.

.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.