Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

AMD vooruit * Alweer gevangen * Gsm locatiegegevens * Hosting provider plat * Blender op Linux * Linux Desktop ondersteuning * Fedora 30

i-nieuws 6 na 6 ** May 2nd, 2019 by wim.webgang **

AMD vooruit

AMD, één van de weinige concurrenten van intel voor processors voor computers, heeft kwartaalcijfers bekendgemaakt. Hun kwartaalomzet was 1,27 miljard. En hoewel de omzet daalde, groeit hun marktaandeel kwataal na kwartaal, benadrukte topvrouw Lisa Su.
AMD maakt de processor voor verschillende toepassingen, als pc’s, spelcomputers, tablets, grafische chips, en servers voor datacentra.
Ze maken bv ook de Ryzen chip, die gebruikt wordt in notebooks van merken als Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, en anderen.
En Apple gebruikt de Radeon grafische processor van AMD in sommige imacs.
De grafische processors waren een tijdlang moeilijk te krijgen omdat die massaal opgekocht werden voor het genereren van bitcoins of andere cryptomunten. Maar toen die cryptocurrency bubble barstte, bleef AMD met een hoop grafische chips in stock zitten. Ondertussen zijn die overschotten weggewerkt.
Voor de grafische processor staan ze in concurrentie met NVIDIA.
Voor eindgebruikers maakt de concurrentie tussen de processorfabrikanten de computer goedkoper en helpt het wintel monopolie te doorbreken.
In de praktijk zijn het vooral de smartphones en de tablets die dat monopolie hebben aangetast, en dus vormen die een interresante markt voor AMD.

Alweer gevangen

Julian Assange, die uit schrik om uitgeleverd te worden aan de VS, zich jarenlang verschool in de ambassade van Ecuador in London, is nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 weken in een Britse gevangenis.
Hij zat al van 2012 in de ambassade, in omstandigheden die niet veel verschillen van gevangenschap. Zweden, dat zijn uitlevering verzocht, heeft de zaak al lang opgeschort, maar de Britten hadden nog een eitje te pellen met Assange.
Britse agenten hielden dag en nacht de wacht bij de ambassade, om ervoor te zorgen dat Assange niet zou kunnen ontsnappen. Hij was immers vrij op borgtocht, en vluchtte toen naar de ambassade.
Hij schond daarmee de voorwaarden van de voorwaardelijke vrijlating, werd daarvoor nu veroordeeld tot de gevangenisstraf.

In principe moet hij minstens de helft daarvan uitzitten, waarna hij vervroegd kan vrijkomen na evaluatie.
Maar deze straf is nog het minste van zijn zorgen. Wat als een donkere donderwolk boven zijn hoofd blijft hangen is de mogelijke uitlevering aan de VS.
De aanklacht van de VS van samenzwering met Bradley Manning was geheim, en is pas uitgekomen na zijn arrestatie, waarbij hij uit de Ecuadoraanse ambassade werd gesleept.
De verdediging van Assange is daar nu volop mee bezig, en de uitspraak daarover zal later plaatsvinden.
(Misschien komt dat vandaag – donderdag voor)
Ondertussen zit hij in de strengst bewaakte Belmarsh gevangenis van London

De aanklacht van de VS:

http://cdn.cnn.com/cnn/2019/images/04/11/assange_indictment_0_0.pdf

Gsm locatiegegevens

Telefoonbedrijven hebben veel gegevens over hun gebruikers, zoals de plaatsbepaling van de gsm van hun klanten. Die gegevens zijn geld waard, en in de VS werd het duidelijk dat de operatoren die gegevens ook effectief verkopen.
Van T-Mobile, Sprint, AT&T is geweten dat gegevens van hun klanten beland zijn bij derde partijen, waar verder weinig geweten is over hoe die de gegevens gebruiken, hoe lang ze de gegevens opslaan, en wat ze er juist mee doen.
Het gaat niet zomaar over historische gegevens. Het gaat over real-time gegevens, wat betekent dat er bedrijfjes of personen zijn die een gsm kunnen opsporen tot op een zo’n honder meter nauwkeurig.
De website Motherboard heeft een onderzoek gedaan, en via een tussenpersoon de gegevens van een bepaald nummer opgevraagd. Ze kregen een screenshot van Google maps met een circeltje waar het toestel zich bevond.
Het eigenaardige is dat de meeste politiediensten bv een bevel van een onderzoeksrechter nodig hebben om dat soort gegevens op te vragen, en dat prive bedrijven er zomaar aankunnen.

Sommige politiediensten niet, bv de NSA maakt ook gebruik van een databank met gegevens over de communicatie van de Amerikanen. De NSA kan dat zonder bevel van een onderzoeksrechter.
In het jaarlijks rapport over 2018 blijkt dat de zoekopdrachten in die database met 28 procent zijn toegenomen.
En dat is dus alleen de NSA, daarnaast zijn er nog andere diensten met toegang tot communicatiegegevens, als het FBI en de DEA.

De telecoms in de VS hebben nu beloofd binnenkort te gaan stoppen met het verkopen van die gegevens. Op vraag van een senator heeft AT&T gezegd dat een tussenbedrijf dat de real-time data mag raadplegen voor bepaalde afgesproken diensten, zoals locatie van een persoon met autopech door de pechverhelpingsdienst, er misbruik van gemaakt heeft door er een soort website dienst rond te bouwen.
Daarmee wordt duidelijk dat de telecoms er weinig controle op uitoefenden, en mogelijk ook weinig grip hebben op het gebruik van de gegevens die ze ter beschikking stellen.
Uit het onderzoek van Motherboard blijkt dat de informatie soms zes niveaus doorgegeven wordt.

Maar niet alleen de gsm-operatoren hebben toegang tot de gegevenslocatie van hun gebruikers. Ook internetbedrijven die u kunnen verleiden een app te installeren, weten soms meer dan de gebruiker beseft.
Google heeft nu aangekondigd dat het de gebruikers meer controle wil geven over de opslag van dat soort gegevens.
Gebruikers zouden een tijdslimiet kunnen instellen, waarna de gegevens gewist worden.
Als ze de moeite doen, en als ze uitvinden waar en hoe.

Hosting provider plat

In de VS is een website provider, A2 Hosting, aangevallen door een afpers-groep die binnendrongen in hun systemen. De websites van de klanten gingen offline en op het einde van de dag had de provider nog geen oplossing. Ook de volgende dag niet. Het bedrijf hostte bv heel wat Wordpress sites, en virtuele prive servers. Op 23 april geraakte de provider besmet, en na een week zaten de klanten nog altijd in de kou.
De aanval zou gebeurd zijn op het RDP protocol, een manier om op afstand een desktop over te nemen. Door systematisch allerlei wachtwoorden uit te proberen zouden de computercriminelen zijn binnengeraakt in de systemen van de provider. Daar begonnen ze dan bestanden van klanten te versleutelen; een klant die ingelogd was op ftp zag het voor zijn ogen gebeuren.

Blender op Linux

De ontwikkelaars van blender, het open source pakket voor driedimensionale modellering, brengen in juli hun nieuwe versie uit, 2.80.

Blender bestaat voor verschillende platformen, waaronder Linux, Mac, Windows en steam.
De ontwikkelaars van Blender geven toe dat op ouder computers de beste resultaten met Linux worden bekomen. Voor Windows worden er al jaren geen updates meer uitgebracht voor bepaalde grafische kaarten van bv NVIDIA. Maar voor Linux worden de drivers nog steeds verbeterden dus werkt Blender daar beter. Ook voor intel treedt er een gelijkaardig fenomeen op; een ondertussen bekende bug is nooit hersteld voor de Windows drivers, maar wel voor de Linux drivers, omdat daar nog altijd verbeteringen van uitkomen.

www.blender.org/
www.blender.org/download

Linux Desktop ondersteuning

ZDNet beschrijft een gesprek met Mark Shuttleworth, de stichter van Ubuntu Linux en supportbedrijf Canonical. Het bedrijf dat hij leidt, en dat Linux ondersteuning geeft, verdient zijn geld met onderhouden van Linux serversystemen, en vooral grote installaties van Linux in de cloud.
Hij merkt de laatste tijd ook meer interesse voor Linux op de desktop, en dat verraste hem. De interesse is zo groot dat ze commerciële ondersteuning verkopen voor Ubuntu Linux desktops. Bedrijven nemen een abonnement op dienstverlening voor hun Ubuntu Linux desktop gebruikers. De interesse komt volgens hem uit de kant van de Artificiele Intelligentie. Blijkbaar willen de bollebozen die aan Artificiele Intelligentie werken een Linux Desktop, en als hun servers al op het Ubuntu Linux serversysteem draaien, is de stap naar Ubuntu Linux op de desktop klein. Bovendien is een belangrijke hindernis weggevallen: de eigengereidheid van Unbuntu, die zich op de desktop uitte in een volledig zelf ontwikkelde desktop, Unity. Shuttleworth gaf toe dat Unity in de weg kwam zitten. Ooit was het de bedoeling om één soort desktop systeem te maken dat zowel op computers, tablets en smartphone gebruikt kon worden. Het was een interessante visie, maar door die door te drukken ging Ubuntu op een ander pad dan de meeste Linux distributies waar beslissingen van onderuit komen. Unity zorgde voor controverse, versnippering (want er bestonden al populaire Linux desktops als KDE, Gnome enz.), en afleiding. Shuttleworth moet uiteindelijk zijn idee laten varen, en nu opteert hij voor Ubuntu voor de Gnome desktop. Dat is al jaren een vaste waarde op Red Hat Linux / Fedora Core en andere Linux distributies. RedHat/Fedora gebruikers kunnen moeiteloos overstappen naar Ubuntu (en omgekeerd). Ook voor KDE gebruikers kan dit op lange termijn voordeel opleveren: samenwerking tussen desktop ontwikkelaars is eenvoudiger geworden, en de kans op onderlinge uitwisselbaarheid van programma’s wordt dan groter.
Voor Shuttleworth speelt er misschien nog een andere reden mee: door de ontwikkeling van een eigen desktop te staken, kan hij kosten besparen. Hij heeft immers het plan om zijn Linux bedrijf Canonical naar de beurs te brengen.

Fedora 30

Op 29 april kondigde het online Fedora Magazine (fedoramagazine.org) het officiele verschijnen van Fedora 30 aan.

Er is een desktop en server editie. De server uitgave is een combinatie van de server en cloud versies.
De desktop versie heet Fedora Workstation, en komt standaard met de Gnome 3.32 desktop.
Dan is er nog Fedora Spins, Fedora labs en Fedora internet of things release.

Fedora spins geeft een aantal alternatieven voor de desktop gebruikers: KDE Plasma desktop, Xfce, LXDE, Cinnamon, LXQT, enz.

Fedora labs geeft een installatie die aangepast is voor een bepaalde doelgroep, voor een bepaald soort gebruik, waarbij de selectie van de software bv al op voorhand is gekozen. Ze kunnen altijd verder aangevuld worden met de software van de normale distributie.
Voorbeelden van de labs editie zijn Astronomie, design, wetenschappelijk rekenen, games, en python klas.

Voor wie de distro wil afhalen:

https://getfedora.org/

compiled by BCP v.0.3.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.