Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Mooi weer * Spioneren * Xerox wissel * Elfduizend klimaat * Gitlab geschrokken * Een procent

i-nieuws 6 na 6 ** November 7th, 2019 by wim.webgang **

Veiligheidspaspoort

In oktober was het buitengewoon mooi weer. De kruiden op het dakterras bleven groeien alsof het zomer was, en niet alleen in Antwerpen. Over de hele wereld werden recordtemperaturen opgetekend.
Volgens de Copernicus Climate Change Service was oktober gemiddeld 0.7 graad warmer dan de laatste tientallen jaren sinds de jaren tachtig. De winst zit in Europa het oosten van de VS en Canada.

https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-september-2019#

Mooi weer

In de VS is de angst over spionage om zich heen aan het grijpen. Het ministerie van justitie heeft twee ex-werknemers van Twitter in beschuldiging gesteld voor het spioneren voor Saudi Arabie.
De twee werkten voor Twitter en gebruikten hun toegang van binnenuit voor verschillende doelen. Ze hielden bepaalde Twitter accounts in het oog voor de Saoudische regeringm en/of raadpleegden de persoonlijke gegevens van bepaalde geviseerde figuren.
Via een derde tussenpersoon werd de informatie doogegespeeld, en die is ook in beschuldiging gesteld. Er zouden honderdduizenden dollars zijn betaald voor het werk.
Twitter verdedigt zich en zegt dat echt belangrijke persoonlijke informatie enkel door een kleine groep doorwinterde werknemers kan opgevraagd worden, en dat ze controlemiddelen inzetten om de privacy van de gebruikers te garanderen.
En volgens de FBI heeft een aantal wetenschappers in de medische sector zich bezondigt aan het verzamelen van biomedische informatie voor China. Ze onderzoeken de mogelijke diefstal van intellectueel eigendom. Honderden individuen worden onder de loupe genomen.
Het gaat over wetenschappelijke ideeën, ontwerpen, medische apparatuur, en gegevens en methodes die kunnen leiden tot succesvolle behandelingen. Een aantal wetenschappers werd zelfs ontslagen.
De grens tussen geoorloofde en ongeoorloofde samenwerking met China lijkt dunner geworden, en wetenschappers vrezen voor een heksenjacht in het kader van de handelsoorlog tussen de Trump-regering en China.

Spioneren

Xerox zou op het punt staan om een soort fusie aan te gaan met HP. Daarvoor zouden ze een aandelenruil voorstellen, aangevuld met geld.
Het is een bod van een dwerg op een reus, want HP is drie keer groter dan Xerox.
Xerox is bij technologiekenners berucht om zijn ideeën voor een manier om computers te besturen met een grafisch scherm en een muis, samen de GUI. Die ontsproten aan het Xerox Palo Alto Research Center, afgekort PARC.
Apple baseerde zich daarop om een zich onderscheidend computerbedrijf op te zetten. Dat leek wel het drama van het PARC: anderen gingen geld verdienen met hun ideeën.
Maar ook andere uitvindingen komen van Polo Alto, als het ethernet netwerk, de laserprinter, LCD’s, het object georiënteerd programmeren, en meer recent IPv6.

Schermafbeeldingen van de vroege grafische computer Xerox Daybreak met een soort vensters-interface ViewPoint.

http://toastytech.com/guis/gv.html

Xerox wissel

Meer dan 11.000 mensen spraken zich uit over een klimaatramp die heel de wereld verandert en de maatschappij ontwricht. Het zijn niet zomaar 11.000 klimaataktivisten, maar meer dan 11.000 wetenschappers uit 153 landen die oproepen tot snelle aktie. Er is geen tijd meer te verliezen, de verandering is al bezig.
We moeten als mens onze gewoonten veranderen op gebied van vleesconsumptie, fossiele brandstoffen, onbossing enz. En dan moeten we nog de bevolkingsaangroei van 200.000 mensen extra per dag onder controle krijgen.
We moeten ook beter alle indicatoren in kaart brengen, niet alleen de temperatuur en de koolstofuitstoot. Ook moeten we de jaarlijkse verliezen door bv de extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering in kaart brengen. Ons succes moet in andere maten uitgedrukt worden dan groei van het bruto nationaal product.

De eerste klimaatconferentie werd gehouden in 1979, en deze oproep komt dus veertig jaar later.

Elfduizend klimaat

Gitlab is erg geschrokken van de reakties van zijn gebruikers op hun aankondiging van samenwerking met externe partners. Ze wilden een derde partij data laten verzamelen over gebruikers, zogenaamde telemetrie gegevens. Die zou door stukjes javascript code uitgevoerd worden, en die code zou van een derde partij kunnen komen. Het systeem zou verplicht goedgekeurd moeten worden door de gebruikers van Gitlab, iets waar gebruikers ook al niet vrolijk van worden, zeker niet omdat het ook voor de betalende gebruikers zou gelden.
Kort na de aankondiging krabbelde Gitlab terug.
Aan de plotse omslag te zien moeten de reakties nogal heftig geweest zijn. We hebben het hele plan voorlopig afgeblazen, en ze zullen op een andere manier werken, met meer betrokkenheid van de gebruiekers, als ze in de toekomst zoiets willen gaan doen.

(Zie twee documenten; initiele aankondiging en terugtrekking)

Gitlab geschrokken

Midden dit jaar werd Trend Micro getroffen door fraude, waarbij bestaande klanten werden opgebeld door iemand met frauduleuze bedoelingen die zich uitgaf als medewerker van Trend Micro.
Vraag was hoe die aan de gegevens van de klanten was geraakt, en er werd gedacht aan een inbraak op de servers van het bedrijf.
Onderzoek wees nu uit dat dat niet het geval was. Het bleek een medewerker van Trend Micro te zijn die gegevens uit de klantendatabank gekopieerd en verder verkocht had. Hij is ondertussen ontslagen.
Het goeie nieuws is dat het geen externe hack was, en dat de medewerker maar aan 1 procent van de gegevens kon.
Het slechte nieuws is dat 1 procent van twaalf miljoen klanten wel nog over meer dan honderdduizend getroffenen gaat. De klanten werden ondertussen gecontacteerd door Trend Micro.

Meer in het artikel op hun blog:

https://blog.trendmicro.com/trend-micro-discloses-insider-threat-impacting-some-of-its-consumer-customers/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.