Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Linux laptop * Robot vandaag * Geen winst * Ring privacy

i-nieuws 6 na 6 ** November 21st, 2019 by wim.webgang **

Linux laptop

In de VS is een verkoper van computers met Linux vooraf ge├»nstalleerd, van plan om een laptop met Linux te gaan maken. Ze hadden vorig jaar een productiehal geopend om zelf pc’s te bouwen en van in de fabriek met Linux te voorzien. Nu maken ze stilaan plannen om ook eigen laptops te gaan maken. Dat is een proces dat jaren kan duren. Een laptop bouwen is minder eenvoudig dan een desktop pc in elkaar zetten. Een pc kan je bouwen van standaard componenten, die wel goed samen moeten passen, en die je inbouwt in een behuizing. Daar onderscheiden ze zich vooral bij System76: hun pc’s zien er eerder uit als een chique luidspreker met notenhouten kast, dan als een pc. Het is pure luxe Linux met afgeronde hoeken, en ze zijn daarmee zo’n beetje de Apple van Linux aan het worden. Ze hebben hun eigen Linux distributie gemaakt, POP!_OS, en al hun ontwerpen zijn open hardware, waarbij ze de klant maximale rechten en vrijheden geven. Verder ontwerpen we eigen onderdelen om bv de luchtstroom door de kast te sturen op basis van temperatuur en data van het moederbord en de componenten.
Maar een laptop bouwen is nog een ander paar mouwen, ondermeer door de nauwe integratie van alle componenten. Voorlopig leveren ze laptops van een ander merk, dat ze voorzien van open firmware, coreboot en hun eigen Linux distributie. Voor hun desktop computer werkten ze 2 jaar aan de evolutie van ontwerp tot produkt, voor de laptop kan het gemakkelijk 3 jaar duren zegt de bedrijfsleider, Carl Richell in een Forbes interview.

Robot vandaag

De Amerikaanse robotbouwer Boston Dynamics, heeft drie robotten in zijn programma: vandaag, morgen, en toekomst.
De robots hebben voor het gemak nog bijnamen, vandaag heet Spot, morgen heet Handle, en de toekomst heet Atlas.
Verder werken ze ook aan de Artificiele intelligentie die nodig is bij de robots.
De vandaag robot Spot is momenteel beschikbaar. Ze zien het meer dan alleen als een robot, ze zien het als een platform. De robot wordt niet echt verkocht, maar eerder geleased, omdat alles nog in een vroege fase zit, en ze zo gemakkelijk aanpassingen kunnen doen.
Als je hem als huisdier wil moet je er wel een paar duizend dollar per maand voor over hebben. Maar de robots zijn niet bedoeld voor interactie met mensen. Ze moeten juist ingezet worden op plaatsen of in omstandigheden waar mensen moeilijk of niet kunnen werken. Een voorbeeld is inspectieopdrachten met de camera op plaatsen die voor mensen gevaarlijk of niet toegankelijk zijn. Maar evengoed zou een rijke theatergroep ze kunnen inhuren om er een choreografie mee te doen.

De topman van het bedrijf sprak op de Web Summit conferentie. Hij wil inspireren om toepassingen of toebehoren te maken voor de robot.
Hij wil dat het de Android van robotica wordt.

De spot robot, die er uitziet als een hond zonder kop, kan zelf stappen met de snelheid van een mens en kan zich omkeren. Hij houdt zijn eigen evenwicht en kan obstakels vermijden. Hij heeft daarvoor rondomrond camera’s ingebouwd.
Het bedrijf haalde een zekere roem op het internet door hun filmpjes van de robots, die dikwijls viraal gingen.
Vooral die van de toekomst robot, Handle, die eruitziet als een paard met wielen aan zijn achterpoten, zijn spectaculair.

Geen winst

Apple wordt verdacht van monopoliepraktijken. De reparatie van Apple producten is duur en kan enkel bij erkende Apple dealers gebeuren, bv.
Als onderdeel van een monopolieonderzoek in de VS moest Apple vragen beantwoorden over zijn reparatiediensten.
De vragen werden gesteld door het house of congress, en de antwoorden kunnen geraadpleegt worden op de docs.house.gov site.

https://docs.house.gov/meetings/JU/JU05/20190716/109793/HHRG-116-JU05-20190716-SD036.pdf

Er zijn een paar pittige vragen bij:
- Staat Apple toe dat een gebruiker van een iPhone het programma Safari verwijdert? Zo ja, beschrijf de stappen om dat te doen. Zo nee, leg uit waarom niet.
enz.

Vraag 17: Waarom belet Apple onafhankelijke reparatie-winkels de toegang tot handleidingen en onderdelen om herstellingen te doen? Is dat geen manier om de concurrentie buiten te sluiten, en een monopolie te houden of te vergroten in de reparatiemarkt?

Apple antwoordt natuurlijk dat de beperkingen vooral te maken hebben met hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen.

Gevraagd naar de winst op de herstellingen, antwoordt Apple dat de hersteldiensten jaar na jaar verlies maken.

Ring privacy

Amazon heeft een hoop problemen in huis gehaald met de aankoop van Ring, een bedrijf dat beveiliging van huizen aanbied door gebruik van beveiligingsapparatuur in huis als cameras, ondermeer ingebouwd in de deurbel.

Het bedrijf werkte vanuit Oekraïne, en hield er waarschijnlijk nogal losse privacymaatregelen op na. Volgens meldingen van werknemers zaten ze zelfs elkaar te plagen met wie er gespot werd nadat een collega een date had.
Blijkbaar hadden de werknemers vlotjes toegang tot de beelden van de camera’s van Ring.

Een paar Amerikaanse senatoren hebben nu vervelende vragen voor moederbedrijf Amazon. Ze vrezen zelfs dat de nationale veiligheid van de VS in het gedrang is.
Amazon zou 800 miljoen dollar betaald hebben voor Ring.

compiled by BCP v.0.4.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.