Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Veilige bestelling * Bijverdienste * Beetje concurrentie *

i-nieuws 6 na 6 ** November 28th, 2019 by wim.webgang **

Veilige bestelling

Bij een arbeidsongeval waarbij een dodelijk slachtoffer viel, heeft de druk van Amazon ervoor gezorgd dat hun verantwoordelijkheid werd geminimaliseerd.
De onderzoeker die aangesteld werd om het dodelijk vorkliftongeval te onderzoeken, kreeg tegenwerking van zijn eigen oversten. Het ongeval was gebeurd in een vestiging van Amazon in Indiana in de VS. Er werden een aantal zware veiigheidsgebrken vastgesteld, en het bedrijf kreeg een boete van meer dan vijfentwintigduizend Euro. Het bedrijf ging in beroep en zag de boetes kwijtgescholden worden, en de werknemer zelf aansprakelijk gesteld worden.
Deze ommekeer lijkt gepaard te zijn gegaan met enige druk. De onderzoeker die op de zaak zat, kreeg te horen dat hij moest terugkrabbelen of ontslag nemen.
In plaats van zijn mond te houden en de andere richting uit te kijken, nam de man ontslag, en kaartte het voorval aan bij een federale overheid. Hij besefte dat het hem moeilijkheden zou kunnen opleveren en dekte zich in door een opname te maken van een gesprek met een overste over de zaak.
Er zou druk gekomen zijn van de gouverneur zelf, en dat had te maken met de zoektocht van Amazon naar een lokatie voor hun hoofdkwartier. Indianapolis was 1 van de 20 overblijvende kandidaten voor de vestiging van het hoofdkwartier van Amazon.
Onafhankelijke onderzoeksjournalisten brachten het verhaal naar de aktualiteit.
Ze beschrijven de werkomstandigheden in de Amazon opslagplaatsen of “fulfillment centers”, en die zijn niet fraai. Enerzijds is er sterke automatisering en robotisering, anderzijds worden de werknemers zwaar belast. Veel werknemers werken hun rug kapot, omdat ze doorlopend opgejaagd worden door de te halen doelstellingen van aantal pakjes inpakken, scannen enz. Wij zijn vooropgezette doelen niet haalt krijgt negatieve evaluaties en vliegt er na verloop van tijd uit. Wie ze wel haalt, krijgt een t-shirt met “Million Unit Club” erop. Een miljoen pakjes werden in 24 uur de deur uit gestuurd. Maar dat kostte sommige werknemers wel hun rug, en mogelijk 1 zijn leven, verpletterd door een vorklift bij onderhoudswerkzaamheden.
En het hoofdkwartier van Amazon kwam negenhonderd kilometer verder terecht.

Uitgebreid artikel op:

https://eu.indystar.com/story/news/investigations/2019/11/25/amazon-fulfillment-centers-worker-safety-investigation/4283245002/


Bijverdienste

Als je een nieuwe nummerplaat aangevraagd hebt, kan je de stand van je aanvraag volgen op de website van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer, de vroegere “Dienst voor inverkeersstelling” of DIV: http://www.mobilit.fgov.be/

Je kan er zien sinds wanneer je je huidige nummerplaat hebt. Je kan checken tot wanneer je een vorige nummerplaat gebruikt hebt. Dit alles zonder je kenbaar te moeten maken, dus in die zin wel privacy vriendelijk. Dat betekent ook dat eender wie daar jouw nummerplaat kan checken op datum ingebruikname of schrapping.

Maar de Belg moet zich geen zorgen maken in verhouding tot de Amerikaanse aanvrager van een nummerplaat. De dienst, die DMV heet, heeft een sterke privacy politiek, en neemt die ernstig. Ze verstrekken alleen inzage in hun gegevens aan de bevoegde autoriteiten. En aan aandere aanvragers, maar het wordt goed opgevolgd of het veroorloofd gebruik is. De dienst voelt zich verantwoordelijk voor de algeheel goede gang van zaken in het verkeer en de verkeerssector, en stelt de informatie die ze hebben dus ook ter beschikking van verzekeringen, verhuurbedrijven, financiele instellingen, prive detectives en werkgevers. Daarvoor laten ze zich wel betalen, en dat levert 50 miljoen dollar per jaar op.

Beetje concurrentie

Het lukt AMD tegenwoordig regelmatig om concurrent intel de loef af te steken. Het zijn beide fabrikanten van het hart – of eerder het brein – van de computer, de processor.
AMD slaagt erin om meer rekenkracht te leveren voor zijn prijs, of evenveel rekenkracht voor een lagere prijs. Ze leveren nu slag in de markt van de duurdere desktop, waar meer-processorchips worden ingezet. Intel komt op de markt met een processor met 18 kernen, en AMD met een processor met 24 en 23 kernen. De AMD processor verbruikt daarvoor in verhouding niet meer energie. Wie houdt van klein: de technologie is 12 en 7 nm, intel zit op 14 nm, en hier is kleiner beter. De hothardware site maakte een bespreking;

https://hothardware.com/reviews/amd-ryzen-threadripper-3000-series-cpu-review

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.