Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De prijs van het milieu * Slimme mensen * WifiBotnet * Slimme computers * Versleutelde schijf

i-nieuws 6 na 6 ** February 13th, 2020 by wim.webgang **

WifiBotnet

De malware van Emotet was al berucht, maar is nu verder ontwikkeld.
Als een gebruiker besmet is, gaat de malware het mailverkeer bekijken en bestaande mails beantwoorden aan bestaande contacten, met een reply tekst die voor de correspondent dus herkenbaar is.
Aangezien de mail ook komt van een bekende correspondent, is de kans groot dat het slachtoffer niets door heeft en op de mail klikt. Dan wordt hij overgeleverd aan de malware, die bankinformatie verzamelt, andere malware installeert, en zich verder probeert te verspreiden.

Waar de malware vroeger verspreid werd via e-mail, kan ze nu ook gebruik maken van wifi netwerken. Besmette computers gaan alle wifi netwerken in de buurt inventariseren: het kijkt naar de naam van het netwerk, toegangsmethode en sterkte van het signaal. Dan gaat de malware proberen binnen te geraken door veelgebruikte wachtwoorden uit een lijstje te proberen. Eens binnen op het draadloos netwerk gaat de malware op zoek naar alle apparaten die het er kan vinden, met de voorkeur voor opslagapparaten als netwerkdrives. Er wordt gekeken welke gebruikers verbonden zijn met die opslag, en er wordt geprobeerd die gebruikers hun wachtwoord te raden. Als het niet lukt wordt geprobeerd het wachtwoord van de beheerder van het toestel te raden. Volgens onderzoekers is de code al twee jaar geleden gemaakt, maar is ze nu pas verspreid.
Ze lijkt vooral gevaarlijk in dichtbevolkte gebieden, waar buren elkaars netwerk kunnen zien… .

De prijs van het milieu

De natuur rondom de mens levert allerlei diensten voor die mens, en de waarde daarvan wordt pas duidelijk als die verdwijnen. Het Global Futures rapport maakte een voorzichtige schatting van wat dat de wereld gaat kosten over enkele tientallen jaren: 500 miljard per jaar. Dat gaat van koraalriffen die kustgebieden beschermen tegen stormen, insecten die gewassen bevruchten, watervoorraden die niet meer aangevuld worden, uitputting van visbestanden enz.
Het rapport van het WWF beperkt zich bewust tot 6 verschillende diensten die de natuur ons levert, dus het kostenplaatje zou nog kunnen oplopen als je de studie zou uitbreiden. Ze gaan uit van een geleidelijk verderzetten van het huidige menselijke gedrag, ze houden er geen rekening mee dat in sommige ecosystemen een kantelpunt kan overschreden worden waardoor veranderingen plots sneller gaan of een grotere impact hebben. De mens is er in geslaagd om 12 miljoen hectaren regenwoud te vernietigen, en veertig procent van de insecten zijn met uitroeien bedreigd. Op dertig jaar tijd zijn de koraalriffen gehalveerd.
Maar er is ook goed nieuws. Als de mens zijn economie omgooit naar duurzaam, en zich concentreert op het beschermen van de belangrijkste systemen als tropisch regenwoud, koraalriffen enz, dan kan de economie zelfs lichtjes groeien. Maar de beslissingen die nu genomen worden zullen bepalend zijn.
Het ‘Global Futures’ rapport over de werldwijde economische impact van het verlies van natuur verscheen op 12 februari op de site wwf.panda.org.

Slimme mensen

Om bij complexe problemen als de klimaatverandering de juiste onderzoeken te laten doen en de juiste beslissingen te nemen heeft een overheid slimme mensen nodig, en die kosten geld.
De regering van Trump vindt de voorwaarden die gesteld worden voor het aanwerven van overheidspersoneel een belemmering. Het duurt allemaal veel te lang en kost te veel. Ze willen de aanwervingen meer gaan doen als in de prive. Het witte huis vindt ook dat er te veel belang wordt gehecht aan diploma’s. Maar je zou het ook kunnen omdraaien, in de overheidsdiensten zitten dubbel zo veel slimme mensen als in de prive. Maar ook binnen de diensten zelf wordt geklaagd dat de aanwerfprocedure van 90 dagen voor bv IT en technologie-gerelateerde functies te lang zijn. Het talent is al gevlogen met zo’n trage aanwerfprocedures. In de voorstellen voor de begroting van 2021 wil de regering van Trump de aanwerf-frustratie aanpakken.

Slimme computers

Om voorspellingen te doen over complexe systemen zoals bepaalde ecosystemen of het wereldwijde klimaat heb je krachtige berekeningen nodig. En hoewel supercomputers ingezet kunnen worden, blijven het berekeningen die ook daarop uren duren. Er worden emulatoren gebruikt om gedetaileerde simulaties te benaderen, en die worden uitvoerig getraind om ze af te stellen. En nu wordt ook Kunstmatige Intelligentie ingezet om het proces te versnellen. De KI kan de emulatoren maken en doet dat sneller dan de mens. De nieuwe emulatoren worden gebaseerd op neurale netwerken, en die hebben veel minder training nodig dan de klassieke emulatoren. De nieuwe methode wordt DENSE genoemd, Deep Emulator Network Search, en moet nog onderworpen worden aan onderzoeken van andere wetenschappers om de techniek te bevestigen. Met de huidige resultaten kunnen de uitkomsten van simulaties veel nauwkeuriger worden of tot meer dan 100.000 keer sneller verkregen worden, en leiden tot het live modelleren met de data van een proef die gaande is, om zo de proef bij te sturen.
De toepassingsgebieden zijn fysica, sterrenkunde, geologie, klimaatwetenschappen.

Versleutelde schijf

Een man in de VS was bij een onderzoek opgepakt en werd gevraagd de code te geven om zijn in beslag genomen harde schijven te kunnen lezen. Die waren versleuteld zodat de politie de bestanden niet kon bekijken. Hij weigerde of beweerde dat hij zich de wachtwoorden niet meer kon herinneren, en werd voor deze belemmering van de rechtsgang vastgehouden.
Het probleem is ook dat de man niet extra beschuldigd kan worden van iets concreets, want daarvoor moet de politie eerst de harde schijven kunnen lezen.
Nu, na vier jaar cel, vind men het welletjes en werd de man terug losgelaten. Normaal kan je maximaal 18 maanden vastzitten voor het niet ontsleutelen van gegevens oordeelde een rechter nu in deze zaak.
Het is juridisch een moeilijke zaak: hoe lang mag een verdachte vastgehouden worden die geen toegang wil geven tot gegevens?

Voor een verdachte zelf zou de afweging kunnen zijn of de straf voor het niet geven van een wachtwoord groter is dan de straf die hem wacht bij het vinden van bezwarend materiaal. Maar aan de andere kant moet ook altijd rekening gehouden worden met de mogelijke onschuld.
In een afpersingszaak in Florida hadden beide verdachten van afpersing gezegd dat ze zich het wachtwoord van hun in beslag genomen smartphones niet kunnen herinneren.

compiled by BCP v.0.4.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.