Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Watervos * Electronische auto * Konami Code * ICANNie * Meer-verkeer-app * Uitgetweet * Python geheim * Strijd om Java

i-nieuws 6 na 6 ** February 27th, 2020 by wim.webgang **

Watervos

Een van de vele projecten die begonnen zijn op basis van de Mozilla Firefox browser code, heet Waterfox, dat startte in 2011. Deze browser hield vast aan de vroegere Firefox, zowel wat uitzicht als functionaliteit betrof.
Zo had die bv nog afgeronde tabblad-titels, in plaats van de huidige recht afgesneden vorm. Ook deed hij niet alle datacollectie die Firefox deed, en hij raadde zijn Waterfox aan als sneller en privacy-vriendelijk.

Critici merken op dat je als alternatief voor de gewone Firefox ook Firefox ESR kan gebruiken, waarop de code van Waterfox trouwens gebaseerd is. Bovendien merken ze op dat Waterfox trager is in het uitvoeren van beveiligingsupdates, en hoe meer Waterfox begint af te wijken van de originele Firefox, hoe ingewikkelder het zal worden om die integratie te doen.

De programmeur van Waterfox haalde inkomsten voor de ontwikkeling uit de zoekfunctie van de browser, die hij naar System1 leidde, dat er voor betaalde. Dat bedrijf heeft het Waterfox project nu helemaal overgenomen, zodat de ontwikkelaar zich kan toeleggen op de verder ontwikkeling van Waterfox. Het bedrijf had al verschillende andere open source projecten, die meestal te maken hadden met de taal R. Dat is zelf een vrije softwareomgeving en programmeertaal voor data-analyse en grafische weergave, en wordt veel gebruikt voor statistiek. System1 heeft allerlei projecten lopen zoals database en andere tools om te koppelen met de R programmeertaal. Ze doen zelf analyse op web-inhoud, gebruik, advertentiepraktijken, bot-detectie, enz. Voor Waterfox gebruikers op de verschillende platformen zou er niets veranderen volgens de ontwikkelaar.

Electronische auto

Een journaliste van een Amerikaanse krant ondervond de grenzen van de electronische diensten. Ze huurde via een app een electrische auto van een auto-deelbedrijf in Californië. Ze maakte op valentijn met haar lief een uitstapje naar de natuur buiten Sacramento, de hoofdstad van Californië.
Toen ze na euh… een wandelingetje terug wilden vertrekken had ze een probleem: de auto startte niet meer. Misschien was er een fout in het systeem, of kwam het door het electronisch beveiligingsysteem geen verbinding meer kon maken met de server die toelating moet geven om te starten. Op het bosweggetje op een bergflank was de draadloze verbinding blijkbaar buiten bereik.
Haar eigen gsm had nog wel bereik, en ze belde de helpdesk van de De klantendienst van het slimme autodeelbedrijf. Die probeerden de software in de auto te resetten, maar dat lukte niet omdat hij buiten bereik was. De klantendienst raadde haar aan te wachten tot de volgende ochtend en dan nog eens te proberen te starten. De software van de auto wordt blijkbaar om de 24 uur gereset. Toen ze uitlegde dat ze niet thuis voor de deur stond, maar ergens midden in de bossen, opperde de klantendienst dat ze in de auto konden slapen.
Ze belde dan maar zelf een lokale takelwagen. Die trok hen terug naar hun Airbnb logement, waar ze wel internet hadden. Maar de wifi verbinding was niet geschikt om de software te resetten, en bovendien hadden ze ondertussen het maximaal aantal resetpogingen overschreden. Uiteindelijk belde ze de wegenwacht, maar die konden haar panne niet thuisbrengen en wisten niet wat ze ermee moesten.
Er kwam een tweede takelwagen aan te pas om de auto terug naar bewoond gebied te slepen.
Later hoorde ze dat er voor gebruik in gebieden met te weinig gsm dekking, een speciale RFID kaart kan aangevraagd worden om de auto te starten. Die moet je wel 2 weken op voorhand aanvragen.

Konami Code

De hacker programmeur die de Konami code schreef, is overleden op 61 jarige leeftijd. De Konami code is een begrip geworden in veel electronische spelen, waarin je met een geheime toetsencombinatie een sprong vooruit kan maken in een computerspel.
De oorsprong van deze cheat code ligt bij Kazuhisa Hashimoto, een programmeur die in de jaren tachtig een bestaand spel moest programmeren voor het NES platform van Nintendo, Gradius. Bij het testen van zijn programma moest hij een truukje vinden om niet het hele spel door te moeten spelen om een verdergevorderd onderdeel te testen. Het spel was eigenlijk te moeilijk voor hem, want hij was zelf niet zo’n ervaren gamer. Hij stak een speciale toetsencombinatie in het spel om voort te springen naar een verder niveau met alle beloningen die je anders al spelend moet verwerven.
Het moest zo gemakkelijk zijn dat hij, of een andere programmeur die aan het spel meewerkte, het zou kunnen onthouden.
Het moest een combinatie zijn die een gewone speler niet per toeval zou kunnen ontdekken, en de spelconsoles hebben geen volledig toetsenbord, dus een echt wachtwoord kon ook niet. Hij koos voor een reeks toetsen als volgt:
- pijltje naar boven
- pijltje naar boven
- pijltje naar beneden
- pijltje naar beneden
- pijltje naar links
- pijltje naar rechts
- pijltje naar links
- pijltje naar rechts
- hoofdletter B
- hoofdletter A

Na de periode van het testen zou de code normaal moeten verwijderd zijn, maar om een of andere reden is dat niet gebeurd.
Meer nog, de code werd door de programmeurs ook gebruikt in de NES versie van het spel Contra.

En dan lekte de code uit, en fans van het spel begonnen die te gebruiken en te verspreiden onder de naam “Contra Code” of “de 30 levens code”.

Het probleem voor de programmeurs bleef natuurlijk hetzelfde, ze moesten een cheat code hebben om vooruit te springen in de spelen die ze programmeerden. Dus veranderden ze een kleinigheid en behielden het concept in later spelen. En ook andere programmeurs begonnen het truukje toe te passen, maar met andere combinaties, afhankelijk van de mogelijkheden van de console waarvoor ze werkten.
Soms werden de cijfertoetsen 573 ingezet, bijvoorbeeld bij versies van de spelen voor smartphones. En ook in andere spelen, software en systemen werd een verwijzing naar de konami code gestoken, al was het maar om een easter egg naar boven te halen.

Bij veel spelen moet de code ingetikt worden voor het begin van het spel, dus voor je op start drukt, om in die cheat mode te vertrekken.
Bij andere spelen als Teenage Mutant Ninja Turtles kan je op pause drukken in een lopend spel; daarna de code ingeven en voortspelen met herwonnen energie.
Een van de verste uitlopers is het Palm WebOS, de laatste stuiptrekking van smartphonepionier Palm die apparaatjes maakte met een klein echt toetsenbord. In het Palm Pre toestel kon je in het “launcher”-scherm de tekst intikken: “upupdowndownleftrightleftrightbastart”. Als je die letterlijk als tekst had ingetikt startte de de palm in een speciale developer mode, en kon je verbinden met een pc met de ontwikkelaarssoftware voor het webOS.

ICANNie

De organisatie die het internet beheert, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, afgekort ICANN, heeft voor de 67e keer een bijeenkomst met zijn duizenden leden van over heel de wereld. Normaal zou die doorgaan in Mexico, maar door de uitbraak van het corona virus, tegenwoordig COVID-19 genoemd, wordt de bijeenkomst vervangen door een online meeting. De organisatie geeft daarmee gevolg aan de waarschuwingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. De online meeting zal zich beperken tot de meest dringende onderwerpen. Welke dat zijn wordt nu in overleg vastgelegd. Verslag daarover komt op hun website.
Op dit moment, donderdag vanaf 18 uur houden ze een webinar, om de stand van zaken mee te delen en vragen te noteren.
De volgende bijeenkomsten zouden in Parijs en Maleisië zijn, daarvoor is het nog afwachten of ze doorgaan of niet.

https://meetings.icann.org/en/remote-participation

https://icann.org

Meer-verkeer-app

De nieuwe hippe vormen van vervoer, als Uber en Lyft, begint onder vuur te liggen. Steeds meer steden in de VS hebben hun vragen bij het voordeel voor de maatschappij van die diensten. Sommigen hebben ook al conclusies getrokken: diensten als Uber en Lyft nemen zorgen niet voor minder autoverkeer, maar juist voor meer. Dat staat in sterk contrast met wat de baas van Uber een paaar jaar geleden beweerde dat Uber mee het verkeersinfarct zou oplossen.
In Chicago en New York werd er al een heffing ingevoerd op de diensten. Het systeem heeft niet het samenrijden bevorderd, maar er eerder voor gezorgd dat Uber-chauffers doelloos rondrijden, wachtend op een nieuwe rit. Tot 40 procent van hun tijd. Bovendien trekken de diensten gebruikers weg van het openbaar vervoer, waarbij ze ook minder te voet gaan.
De stad van San Francisco gaf cijfers vrij waarin een studie van een universiteit meer dan een jaar geleden al tot de conclusie kwam dat de helft van de verkeerstoename van die diensten komt, en meer dan de helft van de vertraging door files in de stad te wijten is aan de nieuwe rittendeel-diensten. Bovendien wordt er weinig gedeeld, meestal is er slechts 1 passagier en niet 3 of 4. Dat heeft te maken met de keuze van de gebruikers, die liever meer betalen dan met meer in een auto te kruipen.

https://uknow.uky.edu/research/uber-lyft-contributing-congestion-major-us-city-according-uk-researcher

Uitgetweet

De officiële twitter account van WikiLeaks werd afgesloten meldde Kristinn Hrafnsson maadag op … twitter. De wikileaks account werd niet verwijderd, want de oude inhoud bleef zichtbaar. Alleen kon de gebruiker niet meer inloggen, en komt er dus geen nieuwe inhoud bij. De laatste update op de account is 2 februari.
De moeder van Julian Assange merkt op dat de account werd afgesloten kort voordat hij moet voorkomen in de procedure voor de uitwijzing van VK naar de VS. Ze zegt:
“Justice for Julian has been proven to be obstructed every step of the way since 2010″
Voorlopig wijst niets erop dat Twitter de account bewust of op verzoek van een overheid zou stilgelegd hebben. Maar het is niet de eerste keer dat de twitter account wordt stilgelegd.

https://twitter.com/wikileaks

Kommentaar:

Het zou ook niet verwonderlijk zijn als Julian Assange geviseerd wordt. Zelfs de afgezant van de Verenigde Naties heeft aangeklaagd dat de overheid van het VK zich schuldig maakt aan het meewerken van de psychische foltering van Assange. Hij zit bv langdurig opgesloten in afzondering.

Maar het brengt ook weer de vraag naar boven of zo’n medium dat allemaal op eigen houtje kan beslissen, en of er wetgeving rond moet komen. Of het platform bij een bepaalde grootte ook verantwoordelijkheden heeft, en gebruikers ook rechten hebben.
En niet alleen recht op privacy, maar ook recht op toegang tot gegevens die over hen bijgehouden worden en doorgegeven worden, en misschien zelfs recht op gebruik? M.a.w. als je niets verkeerd gedaan hebt mag je niet geschorst worden?

Rechstreekse ingreep van overheden op zo’n platformen is daarvoor niet nodig, regelgeving zou kunnen volstaan. In sommige landen wordt dat wel gedaan, er wordt een gelijkaardige dienst opgezet met een andere naam door een bedrijf dat onder overheidstoezicht staat zoals in China en Rusland.

Python geheim

Een nieuwsgierige programmeur in de VS gebruikte een wet over openbaarheid van bestuur om het handboek voor Python van het NSA op te vragen.

Hij kreeg die blijkbaar op papier, en begon die in te scannen en om te zetten met OCR naar electronische versies. Dan heeft hij ze ge-upload naar het internet archief. Het levert een pdf op van 118 MB of bijna 400 bladzijden. Hier en daar ontbreken wel stukjes, die er door de censuur van de NSA zijn uitgehaald. Toch kan je er nog interessante vondsten doen, zoals het git platform dat de NSA hiervoor gebruikte (GitLab), en dat ze interne python libraries onderhouden, enz. Een python programmeur die de cursus inkeek concludeerde ook dat ze een Red Hat compatibel Linux systeem gebruiken, mogelijk RHEL of CentOS.

Wie zelf aan de slag wil met Python en een gratis handleiding zoekt, hier is de link:

https://archive.org/details/comp3321/page/n89/mode/2up/search/device

Strijd om Java

De strijd om de programmeertaal Java is losgebarsten in een rechtszaak van Oracle tegen Google. Oracle is eigenaar van Java geworden door de overname van Sun, dat Java ontwikkelde.
Ze beschuldigen Google ervan een deel van de code van Java schaamteloos gekopieerd te hebben om het te gebruiken in hun besturingssysteem voor smartphones, Android.

Google argumenteert dat het alleen de interface heeft genomen als referenctie, en dan de implementatie zelf van nul gemaakt heeft. Het voordeel voor programmeurs was dat ze met een bekende interface aan de slag konden. Maar Oracle zegt dat de interface ontworpen is met de taal en dat daar ook copyright op geldt.

Daardoor lijkt de discussie neer te komen op de vraag of de interface van een programmeertaal gebruikt mag worden om een eigen implementatie te maken?

De zaak komt voor het eerst voor over een maand, op 24 maart.

Java werd ontwikkeld bij Sun in de jaren 90 van vorige eeuw, en heette in de beginperiode Oak, naar een boom voor het raam van de belangrijkste ontwikkelaar, de Canadees James Arthur Gossling.

Nadat Sun het platform tevergeefs probeerde in te zetten voor dibiboxen bij de kabelmaatschappijen, werd het echt successvol met de opkomst van het internet, waar het bv onmiddellijk werd gebruikt in de Netscape webbrowser.

compiled by BCP v.0.4.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.