Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Frisse Lucht * StarWars retouche * Luchtzak in iPhone * Zwitsers zakmes

i-nieuws 6 na 6 ** December 3rd, 2020 by wim.webgang **

Frisse Lucht

De nieuwe Raspberry Pi 4 lijkt wat frisse lucht nodig te hebben, want de Raspberry Pi Foundation, de non-profit die het computerbordje uitgeeft, heeft nu een speciale ventilatorset gelanceerd, die zes jaar lang beschikbaar zal zijn. Hij kost ongeveer 5 euro, en bestaat uit een koelvin voor op de processor van de Pi4, en een kleine ventilator met een stukje plastic zodat die in de officiële Raspberry Pi behuizing past. Daar veroorzaakt de ventilator een kleine luchtstroom vanuit de openingen van de usb- en netwerk aansluitingen naar de kant van de kaartlezer. De koelvin moet je op de processor plakken, zodat de luchtstroom daarlangs gaat. Er zitten drie kabels aan de ventilator; de rode moet op de 5 volt pin aangesloten worden, de zwarte op de GND pin, en de blauwe op GPIO pin 14 (TXD). De ventilator kan reageren op de temperatuur, maar daarvoor moet die GPIO pin 14 gebruikt worden, of een andere pin, dat kan je instellen in de software. Je moet ook een update van de software doen, voor gebruikers van het standaardsysteem is dat het gemakkelijkst, als je een ander systeem geïnstalleerd hebt moet je mogelijk zelf uitzoeken of er een geschikte update beschikbaar is. Ook in de software kan je dan instellen bij welke temperatuur de ventilator in gang moet schieten, normaal is dat bij 80°C.
De officiële behuizing is nogal krap, en daarom kan het probleem van oververhitting optreden, zeker bij intensief en langdurig gebruik. Gebruikers van een andere behuizing hebben deze ventilatorcombinatie misschien niet nodig. Andere fabrikanten van onderdelen verkochten trouwens al eigen koel-oplossingen voor de Raspberry Pi, zoals ventilatoren en koelvinnen.

De Raspberry Pi 4 heeft een 1.5GHz quad-core 64-bit Arm Cortex-A72 CPU, die ongeveer drie keer sneller is dan vroegere exemplaren, wat ook meer hitte veroorzaakt. Daar wordt ook voor gewaarschuwd in de officiële documentatie. Als de Pi 4 warmer wordt dan 80°C, dan wordt de snelheid van de CPU vertraagd om de temperatuur te doen dalen. Als er een scherm is aangesloten, wordt een thermomenter met een rood streepje getoond. Als de temperartuur nog toeneemt en boven 85°C gaat, wordt ook de GPU voor de beeldschermberekening vertraagd, en wordt een thermometer getoond die helemaal rood is. De Pi 4 kan twee beeldschermen aansturen.

When the Pi 4 heats up beyond 80°C (176°F), the CPU is throttled to reduce the temperature and a half-full red thermometer appears on the display, if one is connected. If the temperature goes up beyond 85, the GPU, which now supports dual monitors and 4K resolution, will be throttled as well

Raspberry Pi 4 model B, Rasberry Pi 4 official Case

https://www.raspberrypi.org/products/raspberry-pi-4-case-fan/?resellerType=home

StarWars retouche

Digitale technieken maken het niet alleen mogelijk volledige films te genereren of renderen, ze maken het ook gemakkelijker om bestaande films aan te passen of te corrigeren. Zo heeft Disney in stilte een correctie gedaan op aflevering 12 van de Mandalorian episode van Star Wars. Daar stond bij een laser-gevechtscene tegen stormtroopers, waar de camera inzoomt op de hoofdfiguren, een man nonchalant tegen de achterwand van het decor geleund. Je ziet maar een stuk van de persoon even in beeld tussen premiejager Greef Karga en de zijkant van het beeld. Hij draagt een jeans en een t-shirt, en draagt een horloge aan zijn linkerpols die in beeld is. Het gezicht is net niet in beeld, dus het blijft een anonieme verschijning, die nu digitaal uit Star Wars gewist is.

Luchtzak in iPhone

Voor iPhone gebruikers die de updates van hun iOS volgen, gebeurde er in stilte eerder dit jaar een belangrijke update van AWDL, het Apple-eigen netwerkprotocol dat dient voor ondermeer AirDrop. Dat kwam omdat Ian Beer (echte naam), een onderzoeker van het Project Zero van Google, een veiligheidsprobleem had gevonden in het systeem van iOS, dat uitgebuit kon worden via een wifi verbinding. Het vervelende voor Apple is dat een gebruiker die de wifi heeft aanstaan, aangevallen kan worden zonder dat hij het weet. De aanval komt binnen via de werkende wifi verbinding, en als de code aktief wordt moet de gebruiker nergens een bevestiging geven voor het uitvoeren van de inbraaksoftware. De ontdekker (of uitvinder?) van deze aanval noemt het zelf een “wormable radio-proximity exploit”. De uitdrukking “wormable” betekent dat de aanval zich kan voortzetten van het ene toestel naar het andere, in de achtergrond, zonder dat de gebruiker iets moet doen of iets door heeft. De auteur van de kraak heeft een domonstratiefilmpje gemaakt waarin hij aantoont dat hij vanop afstand met een laptop en een smartphone een hele reeks iPhones op de tafel voor zich kan controleren. Hij doet dat door ze het bevel te geven zichzelf te herstarten, maar hij zou met die rechten ook veel gevaarlijkere dingen hebben kunnen doen op die toestellen. (zie link)
Sterk, maar het hele verhaal wordt absurd als we zien dat deze beveiligingsexpert zich een half jaar heeft afgezonderd om deze aanval te ontwikkelen. Niemand zou zich daar mee bezig houden, niemand heeft daar de tijd of het geld voor over. Of toch?
Een half jaar loon van een softwarespecialist is misschien niet zo’n probleem voor de geheime diensten van een aantal vermogende staten…

Zwitsers zakmes

Zwitserse bedrijven die appratuur maken om op een veilige, versleutelde manier te communiceren, zijn soms eerder een Zwitsers zakmes-voor-afluisteren voor geheime diensten, lijkt het. Er is een tweede geval bekend geworden van een Zwitsers bedrijfje dat opgezet bleek te zijn door de CIA, of er in ieder geval aan verbonden was. Het verkocht als Zwitsers bedrijf communicatie-apparatuur aan militaire en andere overheden over de wereld. En uit onderzoek van ondermeer de Zwitserse tv, blijkt dat ook eigen Zwitserse overheidsdiensten er apparatuur van kochten, en ook prive-bedrijven, waaronder de grootste bank van Zwitserland.
Dit komt bovenop het vorige schandaal, van het Zwitserse bedrijf Crypto, dat in de jaren 70 in het geheim gekocht was door een samenwerking van de CIA en de West-Duitse geheime dienst BND.

bv uit deze brochure zou je kunnen denken dat het over een faxapparaat gaat:

http://www.universal-defense.com/UD/Communication_files/11_Comm.pdf

compiled by BCP v.0.5.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.