Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Zijn donaties in bitcoin ethisch verantwoord? * Nummer twee sputtert * Crypto advertenties aangepakt in Spanje * Bitcoin koopjes * PinePhone Pro

i-nieuws 6 na 6 ** January 20th, 2022 by wim.webgang **

Zijn donaties in bitcoin ethisch verantwoord?

Steeds meer organisaties beginnen zich vragen te stellen over hun verantwoordelijkheid bij het aanvaarden van bitcoins voor donnaties.
Organisaties als Wikipedia en Mozilla Foundation zijn verweven met het internet, en dus was het logisch dat zij op een bepaald moment bitcoins begonnen te aanvaarden van supporters. De Mozilla Foundation startte ermee in 2014. Maar ook toen was er al weerwind. Een van de medeoprichters van de Mozilla Foundation schreef op zijn blog in 2013 al een scherp artikel tegen de cryptocurrencies, die hij schadelijk acht voor de maatschappij.
Maar ondertussen heeft de discussie binnen Mozilla lang genoeg geduurd, en verklaart de organisatie zijn standpunt aan en bevriest het de mogelijkheid om cryptomunten te schenken. Ze beseffen dat het strijdig is met hun klimaatdoelen.
En dat idee druppelde ook door naar Wikipedia. Op het interne discussieforum wikimedia.org kwam het probleem ter sprake onder de titel: “Request for comment/Stop accepting Cryptocurrency donations”.
De organisatie aanvaardde ondermeer bitcoin en Ethereum, en de giften hadden een totale waarde van iets meer dan 130.000 dollar op een jaar. De ontvangen bitcoins werden altijd onmiddellijk ingeruild voor geld door Wikipedia, ze hebben er dus niet zelf mee gespeculeerd. Het maakt ook nog niet eens 0.1 procent uit van hun inkomsten, dus ze zitten er nog niet aan vast, of ermee stoppen zou niet veel impact hebben op de werking.

Nummer twee sputtert

Vorig jaar was de VS nummer één in de lijst van bitcoin mining landen. Andere grote bitcoinminers zijn Canada, China, Rusland. En op welke plaats denk je dat Kazachstan staat? Voor deze groten, namelijk op de tweede plaats. Kazachstan ligt onder Rusland, tussen China en Europa. De goedkope energie en de minimale regelgeving maakten het een aantrekkelijk land voor investeerders in crypto mining. Maar dat begint nu te veranderen. De stabiliteit van het electriciteitsnet lijkt er op achteruit te gaan en de regering wil belastingen heffen en regels opstellen voor de crypto farms. De lonen en de belastingen blijven nog laag in verhouding tot sommige andere landen met lage energiekost, maar toch komt er bij de investeerders een beweging op gang om uit Kazachstan weg te trekken met hun datacentra.

Crypto advertenties aangepakt in Spanje

De toezichtshouder voor de beurs heeft in Spanje de opdracht gekregen de reklamecampagnes voor crypto currency munten in het oog te houden. De Spaanse overheid vreest dat de campagnes niet eerlijk zijn over de risico’s die verbonden zijn aan de geadverteerde produkten. De advertentietechnieken gaan ook onrechtstreeks door, door beïnvloeding via bekende sociale mediafiguren. De CNMV (Nationale Commissie voor de GeldMarkten) onderzocht al de reklame die een bekende voetbalster maakte voor een cryptocurrency platform. Hij gebruikte daar zijn twitter en instagram accounts voor.

De regulering in Spanje gaat dus over het juist informeren van de gebruikers, en niet over de milieu-effecten?

Bitcoin koopjes

In Kosovo komt een groot aantal computers op de tweedehandsmarkt terecht nadat de overheid beperkingen begon op te leggen aan bitcoin-mining, de berekeningen om bitcoins te genereren. Dat was een populaire bezigheid in Kosovo, mee in de hand gewerkt door de lage energieprijzen. De electriciteit wordt grotendeels opgewekt door lokaal ontgonnen bruinkool te verbranden. Dat is een fossiele brandstof ontstaan door samendrukking van plantaardig materiaal, en minder zuiver dan steenkool. Het bevat veel zwavel, en is dus niet al te milieuvriendelijk.
Maar het echte probleem zat in het uitvallen van één van de meest versleten energiecentrales eind vorig jaar. Daardoor moest Kosovo plots energie beginnen invoeren. Net op dat moment swingen de energieprijzen in de wereld de pan uit, en de overheid moet miljoenen subsidies op tafel leggen om de invoer van energie te kunnen bekostigen.
Er werd een noodtoestand uitgeroepen voor twee maand.
Tientallen miljoenen euro werden vrijgemaakt, en die mogen niet dienen om de cryptominers te subsidiëren, vindt de minister van energie.

Dus werd er opgetreden, en de politie begon invallen te doen waarbij honderden servers in beslag werden genomen.

Ook China en Ijsland grepen al in om de energieverslindende hobby af te remmen.
Ijsland, een land dat vroeger eerder computertoepassingen zou aangetrokken hebben, wijst sinds december vorig jaar nieuwe klanten voor groot electriciteitsverbruik af. Door zijn goekope electriciteit, gemaakt met geothermische energie uit de vulkanische bodem, zijn er buitenlandse cryptominers gevestigd, ondermeer uit Canada.

PinePhone Pro

Pine64, de eigenaardige organisatie die open source apparaten maakt, meestal werkend op Linux, streeft nu naar een nieuwe Linux smartphone van eigen makelij. Ze maakten in 2019 al de originele PinePhone, en werken nu aan de PinePhone Pro. Die zou rond de 600 dollar kosten, en ze hebben een voorverkoop lopen voor 400 dollar.
Het toestel krijgt een scherm van 6 inch dat 1440 op 720 beeldpunten kan weergeven. Het werkgeheugen is 4 GB, de ingebouwde eMMC opslagruimte is 128 GB.
Er is een camera voor en achter, en een koptelefoonaansluiting (mini-jack). De achterkant is verwijderbaar, en daarachter vind je een batterij van 3000 mAh die echt verwijderbaar (en dus vervangbaar) is. Je vind er ook een micro-sd slot en een aantal “dip switches”. Dat zijn kleine schakelaartjes die je met een vingernagel kan verzetten om een deel van het apparaat zonder stroom te zetten; bv de camera, microfoon, wifi, gsm-verbinding kunnen allemaal fysiek uitgeschakeld worden. Dat moet meer vertrouwen geven dan de mogelijkheid om in software iets uit te schakelen, waar je weinig controle op hebt.
Dan zijn er, net als in de originele PinePhone, nog de pogo-pins. Dat zijn zes metalen nopjes die er bijna uitzien als de bovenkant van een lego blokje. Maar ze zijn eigenlijk van koperkleurig metaal gemaakt, want het zijn contactpunten. Ze vormen samen de I2C interface, die gebruikt kunnen worden met externe hardware. Je kan er sensoren of apparaten als een camera op aansluiten zolang die niet te veel datasnelheid nodig hebben. Het systeem van extra aansluitpunten is ook bekend van de Raspberry Pi met zijn 40 GPIO aansluitpinnen.

Pine64 werkt met vrijwilligers, maar heeft het statuut van een bedrijf, gesticht in Californië, en met hoofdzetel in Hong Kong. Ze maakten al computerbordjes in 2015, onder de naam Pine Microsystems, een dubbele knipoog: naar de Raspberry Pi (die vanaf 2012 op de markt was) en naar Sun Microsystems, een legendarisch Unix en Linux bedrijf dat sinds 2010 niet meer bestaat.

Het eerste product was het Pine A64 SBC, een computerbordje gebaseerd op de Raspberry Pi, en gesteund door een kickstarter project. Het draaide op Arch Linux en Debian Linux en had meer GPIO pinnen dan de Pi en was iets krachtiger.
In 2017 brachten ze een goedkope laptop of eerder netbook op de markt gebaseerd op de A64 processor en met 2GB ram. In 2019 werd de PineBook Pro de opvolger, met een krachtigere chip, en met als besturingssysteem Arch en Manjaro Linux.

Ondertussen was het bedrijf verhuisd naar Hong Kong, en werd Pine Microsystems opgeheven, het nieuwe bedrijf heette Pine Store Limited.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.