Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Knooppunt London*? * Koolstofzuiger * Ongerust over tiktok * * Ruimteschild

i-nieuws 6 na 6 ** June 30th, 2022 by wim.webgang **

Knooppunt London*?

Na de Brexit zag Groot Brittaniƫ een gedeeltelijke exit van hoofdzetels van grote bedrijven, en de daarbij horende kenniswerkers.
Nu willen ze van hun land een digitaal knooppunt maken, bv door een topland te worden op gebied van encryptie. Maar toch balanceren ze op het scherp van het mes tussen encryptie en toezicht.

Koolstofzuiger

Een Zwitsers bedrijf is begonnen met de realistatie van “Mamoet”, een nieuwe installatie om kooldioxide uit de lucht te halen. Ze bouwen die in ijsland, waar ze ook vroeger al een gelijkaardige installatie bouwden met de naam Orca. Mammoth wordt het grote broertje van Orca, dat in staat is om vierduizend ton CO2 per jaar uit de lucht te halen.
Daarmee compenseren ze bijna de jaarlijkse CO2-uitstoot van 800 personenwagens.
Om echt effect te hebben zullen er dus meer installaties nodig zijn, in heel de wereld zijn er een twintigtal aan het werk, met voorlopig weinig effect dus. Eigenlijk zou er 85 miljoen ton CO2 uit de atmosfeer moeten gehaald worden tegen 2030.

De keuze voor Ijsland heeft te maken met de aanwezigheid van energie uit de bodem, geothermische energie die in Ijsland gebruikt wordt voor electriciteitsproductie.

Dat in tegenstelling tot in de VS. In Texas wordt ook een grote installatie gebouwd, die tot 1 miljoen ton CO2 per jaar uit de lucht moet halen. Maar die werkt ondermeer op aardgas en zal dus al moeten beginnen met zijn eigen CO2 uit de lucht te halen.

Ook wat er daarna gebeurt met de CO2 die uit de lucht werd gehaald, is verschillend. In Ijsland zal dat worden opgeslagen in de bodem; er zijn geschikte opslagplaatsen aanwezig op natuurlijke wijze. De Texanen willen dat CO2 onder druk in de grond blazen om nog meer olie boven te halen.

Ongerust over tiktok

De VS is al jaren ongerust over de TikTok app, met name omdat die uit China komt, en de VS vreest dat gegevens van Amerikaanse gebruikers in handen zouden kunnen komen van de Chinese overheid. Het US NAtional Security Panel had ByteDance, het bedrijf dat TikTok uitbaat, opdracht gegeven om daar iets aan te doen, desnoods het bedrijf te verkopen aan een Amerikaans bedrijf.
En een door Trump benoemd lid van de FCC wil dat Apple en Google de TikTok app uit hun online platform halen.

En dus begon ByteDance de gegevens van hun Amerikaanse gebruikers over te brengen naar Amerikaanse servers, meer bepaald die van Oracle. Ze zouden daar deze week mee klaar zijn.

Ondertussen lekte ook uit dat personeel van TikTok in China tussen 2021 en 2022 nog toegang had tot gegevens van Amerikaanse gebruikers.

Er zijn opnames uitgelekt van vergaderingen in China, waaruit zou blijken dat het personeel daar niet-publieke gegevens van Amerikaanse gebruikers opvroeg. Volgens eerder verklaringen van het bedrijf was een geselecteerd Amerikaans beveiligingsteam verantwoordelijk voor de toegang tot die gegevens.

Maar in werkelijkheid waren het de Amerikaanse werknemers die zich tot het Chinese hoofdkwartier moesten wenden om inzicht te krijgen in die gegevensstromen. Op de opnames is te horen dat er 1 Chinese hoofdbeheerder was die inzage had in alles.

Ruimteschild

Onderzoekers van het MIT hebben een ideetje uitgewerkt. Ze stellen voor om de aarde een zonnebril op te zetten. Ze denken niet aan gekleurd glas, maar eerder aan een soort luchtbellen, zoiets als zeepbellen, die het zonlicht een beetje zouden dimmen. Er zou net genoeg licht moeten tegengehouden worden om de opwarming van de aarde te stoppen.
Om het zonnescherm niet heel de tijd met raketjes op zijn plaats te moeten houden, zouden ze het juist buiten de aantrekkingskracht van de aarde positioneren, ongeveer op 1/10 van de afstand aarde-zon. Op die plek zou het bubbelschild dan een oppervlakte van 8,5 miljoen vierkante kilometer moeten hebben. De bellen waaruit het schild bestaat moeten bestand zijn tegen de koude temperatuur van 50 graden onder nul, en aangepast zijn aan de atmosferische druk die er zowat nihil is.

Als de opdracht volbracht is en de verdere afkoeling nodig is, of als er een onverwacht neveneffect optreedt, moet een raketje gestuurd worden met een naald erop om de belletjes door te prikken.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.