Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Dansen op het graf van IE

Uitzending do 18:00 ** June 30th, 2022 by wim.webgang **

Microsoft heeft Internet Explorer definitief met pensioen gestuurd. Het programma heeft een rampzalige geschiedenis achter de rug, vooral voor de gebruikers.
Allereerst ontstond het omdat Microsoft zijn snel snel een internet browser moest hebben, nadat ze de internetrevolutie gemist hadden. Windows gebruikers, die op internet wilden, moesten allerlei extra software downloaden, bv om het tcp-ip protocol te kunnen draaien, een ftp-programma om bestanden te downloaden, en een browser als mosaic of Netscape om op internet te surfen.
Om zoveel mogelijk controle over hun gebruikers te houden maakte Microsoft een browser die sterk geïntegreerd was in het systeem, waarbij het soms niet duidelijk was of het een bestandsbeheerder was of een browser. Deze Internet Explorer was vast in Windows geïnstalleerd, zodat gebruikers er niet rond konden, wat na een tijd andere browsers, die zich niet op voorhand in het Windows systeem konden nestelen, verdrong.
Kortom: Internet Explorer was een ramp, maar had al snel het grootste marktaandeeel. Dat komt automatisch door de vooraf-installatie van het systeem. Maar als we kijken naar de gebruikers, ziet het er anders uit; die dansen op het graf van Internet Explorer. Een gebruiker maakte een echte grafsteen, en liet er in beitelen dat de belangrijkste rol van Internet Explorer op een computer was er een andere browser mee te downloaden (zoals Firefox, Opera, Chrome enz.)
Voor website ontwikkelaars was het een nachtmerrie. Microsoft trok zich weinig aan van de www-standaarden die ontstaan waren in een wereld van Unix en andere grote meergebruikers-systemen. Bovendien veranderde Microsoft constant de manier hoe Internet Explorer omging met webservers, waarschijnlijk om voordeel te halen uit de combinatie met de door hen ondertussen ook ontwikkelde webserver. Die moest opboksen tegen software van Sun. Maar Sun had alleen servers, en Microsoft had de gebruikers in zijn “pocket”, omdat meer dan negentig procent van de computerkopers niet zelf konden kiezen welke software ze kregen: Windows werd vooraf geïnstalleerd vanuit de fabrieken van de computermerken. Die dansten naar de pijen van Microsoft om kortingen te krijgen op de licentiekost daarvoor, waardoor het voor eender welk ander systeem zowat onmogelijk werd een zich op de markt binnen te werken. Microsoft deed zijn eigen zin, en probeerde programmeurs te lijmen om hun programma’s, en zeker web-applicaties, op maat te maken van Internet Explorer, wat de ontwikkelaars uit luiheid ook massaal deden. Dat bekloegen ze zich nadien dikwijls, want ze maakten zich afhankelijk van developer tools van Microsoft en ze stootten gebruikers van ander browsers af, wat op zich ook niet de bedoeling kan zijn van een website-ontwikkelaar.

Ondanks de monopolie-macht van Microsoft verloren toch genoeg gebruikers hun geduld en bleven op zoek gaan naar andere, betere of snellere browsers, oorspronkelijke Mozilla (de open source versie van Netscape), nadien Firefox, en recenter Chrome, als ze al niet radikaal overstapten naar een ander systeem als OSX of Linux. Op Linux was er trouwens een knipoog naar Internet Explorer met Konqueror, een programma van de KDE desktop, dat ook zowel bestandsbeheerder was als webbrowser. Een van de nakomelingen daarvan is trouwens de browser van Apple, Safari. Apple maakte zowel zijn eigen computers als het besturingssysteem, en ze waren dus niet afhankelijk van het Microsoft monopolie, maar ze moesten er wel tegen opboksen. Toen Steve Jobs terugkwam naar Apple, evolueerde Apple een beetje richting Unix-achtige technologie en Open Source. Ze leverden heel wat open source servers mee bij hun serversystemen, en het is niet onlogisch dat ze in hun zoektocht naar de basis voor een eigen Apple browser, ook gingen shoppen in de open source wereld. Zo kwamen ze uit bij de lichtgewicht engine van KDE, waar ze hun Safari op bouwden.

En hoe geraakte Microsoft dan aan zijn nieuwe browser Edge? Maakten ze opnieuw een eigen browserengine? Nee, ze gebruikten als basis Chromium, het open source project van Google, waar zij hun Chrome browser mee bouwen. Een slimme zet van Microsoft, want Chrome was de grootste concurrent van IE. En Chromium was wél compatibel met standaarden, één van de grote kritieken op IE. En ze ondervonden ook de nadelen van de sterke integratie van hun IE browser in het systeem; om een beveiligingsupdate aan de browser te verspreiden zaten ze vast aan het update tempo van hun besturingssysteem. Terwijl andere browsers kort op de bal speelden als het over veiligheid ging.

Een artikel op Reuters bevat een link naar het filmpje van de dappere criticus die er een paar honderd euro voor over had om een echte “IE” grafsteen te laten maken en in zijn tuin te planten.

https://www.reuters.com/lifestyle/oddly-enough/internet-explorer-gravestone-goes-viral-south-korea-2022-06-17/

https://www.linuxjournal.com/article/6565

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.