Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Zwitserse privacy * VS aan de grond * Levensduur van een headset * Levensduur van een Fairphone * Roomba tester getuigt

i-nieuws 6 na 6 ** January 12th, 2023 by wim.webgang **

Zwitserse privacy

Threema is een instant messenger waarvan de Zwitserse ontwikkelaar beweert dat die veiliger is dan eender welke andere chat dienst. Hij staaft dat met security audits van externe bedrijven. In Zwitserland is Threema populair, en wordt ook door overheden gebruikt. Die Zwitserse achtergrond wekt ook genoeg vertrouwen op om buitenlandse gebruikers te verleiden, in totaal zouden er meer dan tien miljoen gebruikers zijn, waaronder een aantal Duitse politici. Zelf positioneren ze zich als een veiliger WhatsApp alternatief. De app gebruikt een eigen versleutelingssysteem. Maar dat stelt niet iedereen gerust. Onderzoekers van de nota bene ook een Zwitserse universiteit in Zurich, stellen de veiligheid in vraag. Ze ontdekten namelijk zeven beveiligingsfouten in de software. Het zou bv mogelijk zijn om zich als een andere gebruiker voor te doen, zonder buitengewone toegang tot het systeem. De software gaat blijkbaar slordig om met de sleutels voor de versleuteling van de communicatie. Ze blijven die soms zo lang gebruiken dat het wel vaste sleutels lijken in plaats van wisselende sleutels. Een ander probleem zit in de communicatie tussen de client en de server, en als een hacker een gebruiker een bepaalde code kan laten sturen naar een bepaalde server, kan hij die account kraken. Zo’n code laten sturen kan bv door een bericht dat een gebruiker een prijs gewonnen heeft en om die te ontvangen een speciale code moet sturen naar een adres.
Een drietal andere fouten zijn pas te misbruiken als de aanvaller toegang heeft tot een Threema server. En nog twee andere laten toe misbruik te maken van de situatie waarin een smartphone niet gelockt is, zoals bv vereist is bij controle aan sommige grensovergangen. De fouten kunnen natuurlijk verbeterd worden, maar de onderzoekers merken op dat voor sommige beveiligingsproblemen er een ingrijpende verandering nodig is aan het hele systeem.

VS aan de grond

Een computerprobleem zorgde woensdag voor een malaise in het Amerikaanse luchtruim. Het probleem lag bij het “Notice to Air Missions System”. De vliegautoriteit FAA had zijn handen vol met het terug opstarten van het systeem.
Woensdagavond rond 18 u onze tijd begonnen de vluchten te hernemen.

Levensduur van een headset

Bezitters van de eerste Meta Quest VR headset zijn gewaarschuwd: de headset is verouderd en zal niet meer ondersteund worden door Meta. Er zullen geen content updates meer zijn in de toekomst en na dit jaar zullen er ook geen bug fixes of security updates meer uitgebracht worden voor de headset.
Een aantal geĆÆnstalleerde apps en games zullen nog blijven werken, maar sommige mogelijkheden zullen niet meer werken, zoals virtueel bij elkaar op bezoek gaan.
De headset werd gelanceerd in 2019, en kunnen binnekort dus bij de berg electronisch afval gevoegd worden.

Of misschien wordt er wel een open source hack gemaakt om er iets anders mee te doen?


Levensduur van een Fairphone

De Fairphone gaat iets langer mee dan de Meta headset: na zeven jaar van updates wordt de Fairphone 2 officiƫel als End-of-Life bestempeld. Oorspronkelijk beloofden ze 3 tot 5 jaar levensduur.
De Fairphone wordt gemaakt door een Nederlands bedrijf dat meer duurzaamheid nastreeft voor de smartphone wereld. En dat hebben ze hiermee bewezen, want ze scoren hiermee beter dan eender welk groot smartphone merk, die toch meer middelen hebben.
Een recenter toestel, de Fairphone 4, heeft bv 5 jaar garantie, waar veel andere fabrikanten al moeite hebben met twee jaar, en Apple geeft standaard maar 1 jaar garantie, maar wordt door Europa verplicht er twee te geven.
Fairphone moet echt wel moeite doen om de toestellen zo lang te ondersteunen, want ze zijn ook afhankelijk van leveranciers als Qualcomm. En voor het besturingssysteem Android zijn ze afhankelijk van hoelang Google de versies van de Fairphone blijft ondersteunen. Momenteel draait Android 10 er nog op, maar er wrodt verondersteld dat Google dat binnenkort ook afvoert. Dat laatste heeft Fairphone wat kunnen omzeilen door hun toestellen van een alternatief open source systeem te voorzien, als LineageOS, een opvolger van CyanogenMod. LineageOS is momenteel aan versie 20, gebaseerd op Android 13.


Roomba tester getuigt

Een beta tester van de robotstofzuiger Roomba is verontwaardigd over de praktijken van de fabrikant. In het testprogramma stuurde de robotstofzuiger allerlei gegevens naar de fabrikant. Daarbij ondermeer beelden van de camera op de voorzijde van de stofzuiger. Zo kwamen bv toiletselfies in de gegevensstroom terecht die gedeeld werden met allerlie leveranciers van de stofzuigerfabrikant.
In principe dient dat materiaal om de Kunstmatige intelligentie van de apparaten te trainen, maar er lijkt nogal onzorgvuldig mee omgesprongen te worden.
Meer dan tien deelnemers aan zo’n testprogramma kwamen naar buiten na de publicatie van een rapport over het datagebruik van het bedrijf.

Arduino project hub verhuist
https://blog.arduino.cc/2022/12/21/announcement-project-hub-is-evolving/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.