Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Linux dealers (*)

Uitzending do 18:00 ** January 19th, 2023 by wim.webgang **

* helaas niet via de haven van Antwerpen

Linux dealers:
De Microsoft belasting duurt voort…

De Microsoft belasting bestaat helaas nog altijd voor PC’s. Ga in een grootwarenhuis, een gewone electronicazaak en de meeste computerzaken een pc kopen, en je zal geen andere keuze hebben dan Microsoft Windows. Meestal is -naargelang de uitrusting en de prijs van de computer- al voor u beslist welke Windows versie er op staat. Als je iets anders wil, Linux bv, ben je er aan voor de moeite. Want alhoewel er ongelooflijk veel keuze is aan Linux systemen, van commerciĆ«le met ondersteuning, tot erg gespecialiseerde, geen enkele daarvan zal je vinden in de gewone winkels. Hier en daar is er een gespecialiseerde zaak die een computer met Linux verkoopt. Maar dat zijn er zo weinig, en die hebben zo’n kleine omzet op Linux computers, dat ze die soms niet echt aan interessante prijzen kunnen aanbieden. Ze moeten ofwel vertrekken van bestaande merken die ze zelf installeren, of van componenten een toestel samenstellen, waarbij ze afhankelijk zijn van veel verschillende componenten-leveranciers, en weinig continuĆÆteit kunnen bieden.
Er zijn echter bedrijven die het wel doen. Die er echt voor gaan, die gespecialiseerd zijn in Linux computers, en ze bij voorkeur zelf bouwen.
Hoe belangrijk de hardware is zie je bij Apple, dat zelf een processor begon te ontwerpen en produceren, en nu bezig is met zijn eigen schermen te maken, eerst de kleine voor de smartwatch, en later groter en grotere.

Schaalt telt mee; grote landen hebben meer ruimte voor echte Linux dealers. In de VS heb je bv System76, en in Duitsland heb je Tuxedo.

Micro:bit programmeren
Nu de Micro:bit ook verdeeld gaat worden in de VS, kijken we ook even naar de alternatieven, en ontdekken een alternatieve online editor.
De Duitse Calliope (micro:bit alternatief) verwijst voor het programmeren (naast makecode) naar open roberta:
https://lab.open-roberta.org/
En daar duikt veel meer ondersteunde hardware op dan de calliope en de micro:bit; Nxt/Wedo/EV3/…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.