Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Groenland * Micro:bit verovert Amerika * Foto’s voer voor AI * USB4 * Mailchimp weer gekraakt * Stadia gesloten

i-nieuws 6 na 6 ** January 19th, 2023 by wim.webgang **

Groenland

In Groenland wordt in het ijs geboord om in de laagjes onderzoek te doen dat wetenschappers iets leert over het klimaat door je jaren heen. In Nature werd onderzoek gepubliceerd dat concludeerde dat de huidige temperatoren daar in Groenland de warmste zijn die ze kunnen vinden in het ijs. Daarin kunnen ze 1000 jaar terugkijgen. Het smelten van het ijs van Groenland levert de grootste bijdrage aan het stijgen van de zeewaterspiegel. Als we doorgaan zoals nu, zal het smeltende ijs van Groenland de waterspiegel 50 cm hoger hebben gebracht. Groenlandse metingen toonden ook al wel aan dat de laatste tientallen jaren de temperatuur meetbaar gestegen was, maar zij konden niet zo ver terugkijken in de tijd.

Micro:bit verovert Amerika

De non-profit organisatie die in Groot-Brittanië de Micro:bit in handen bracht van iedere 11-jarige op school, heeft nu een samenwerking aangekondigd met Code.org om het verhaal verder te zetten in de VS. Daar zal het gebruikt worden in de lessen “physical computing”.
De Micro:bit is een micro-controller bord met de grootte van een bankkaart, inclusief afgeronde hoeken. Het heeft een aantal knopjes, sensoren, en leds. Het is via USB aan te sluiten aan de computer, en van daaruit kunnen eenvoudig programmaatjes in de Micro:bit geladen worden. Vanaf de micro:bit stroom krijgt, bv van een batterij, voert het dat programma uit. De micro:bit kan ook communiceren, hij kan bv via bluetooth gegevens uitwisselen.
De micro:bit ontstond in GB uit een educatief project van de BBC, samen met een aantal partners. Het kaartje kostte rond 20 euro, en het is gemakkelijk om allerlei randapparaten aan te sluiten om de mogelijkheden en experimenten van de educatieve programma’s uit te breiden.
Er zijn een aantal vergelijkbare bordjes op de markt, als de ronde circuit playground van het Amerikaanse Adafruit, en de Duitse stervormige Calliope Mini.

https://code.org/maker

Foto’s voer voor AI

Het is al eerder uitgelekt dat grote sociale media bedrijven het beeldmateriaal van hun gebruikers voeden in Kunstmatige Intelligentie systemen, die allerlei informatie uit de foto’s kunnen halen, en dat zelflerend systeem verder ontwikkelen door het beeldmateriaal dat ze krijgen.
Sommigen vroegen zich af of de fabrikant van grafische computerprogramma’s als Photoshop ook iets doet met het beeldmateriaal dat in hun programma’s bewerkt wordt. Hun software, die vroeger aangekocht en vast op een computer geïnstalleerd werd, is nu enkel verkrijgbaar via een online abonnement systeem, en over het gebruik van die online verbinding en de mogelijke controle rijzen vragen. Zo doken er in de gebruikersvoorwaarden formuleringen op die de deur leken open te zetten voor toegang tot het grafisch materiaal door Adobe. Adobe ontkent dat nu met klem, en zegt dat ze hun gebruikers volledige controle geeft over de privacy instellingen.
Maar het viel gebruikers op dat de optie standaard aan staat bij installatie van het programma, dus het zou best kunnen dat veel gebruikers dat over het hoofd zien.

USB4
In de nieuw gepubliceerde USB4 standaard, kan de snelheid van de seriële aansluiting oplopen tot 120 Gbps.
De nieuwe Usb4 zal ook lagere snelheden aankunnen, om bv compatibel te blijven met oudere standaards als USB2.
De nieuwe snelheidsgrens is een upgrade van de oorspronkelijke USB4 standaard, die 40 Gbps voorzag. Daarom heet deze versie USB4 2.0.
Het zal nog meer dan een jaar duren alvorens er ook apparaten zijn die de nieuwe standaard gebruiken.

Mailchimp weer gekraakt

Mailchimp, de dienst om e-mails naar een hele lijst van e-mail adressen te sturen, is weer eens gekraakt door computerinbrekers. Dat heeft gevolgen natuurlijk; de gegevens van klanten kwamen in verkeerde handen terecht.
Vorige inbraak was amper een half jaar geleden.
Ze zouden deze inbraak dinsdag ontdekt hebben in het interne systeem, gebruikt door de commerciële en klantendienst.
Ze geraakten binnen met gegevens van werknemers, die ze via doelgericht opgezette “social engineering” aanvallen waren te weten gekomen. Een van de grote klanten gaf al toe dat hun account gekraakt was, nl WooCommerce, die een e-commerce plugin voor Wordpress maken.
Er zou niet veel gevaar zijn voor privacy gevoelige gegevens volgens betrokken bedrijven.

Stadia gesloten

De Stadia cloud gaming dienst van Google is gisteren (woensdag) stilgelegd. Niet voor onderhoud of zo, maar gewoon definitief gesloten. Gebruikers krijgen hun geld terug van Google, en dat zal meestal al gebeurd zijn, want de beslissing om Stadia cloud te sluiten is al in september 2022 bekendgemaakt.
Wie zo’n Google stadia spel-controller heeft, hoeft die nog niet weg te gooien. Google heeft een soort update van de software vrijgegeven, waarmee je hem kan omvormen tot controller bij een ander apparaat, over bluetooth.
Voor de eigen toepassing werkte hij over wifi, en verbond zo met Google servers. De update schakelt die wifi uit en schakelt een geheime bluetooth LE chip in. Gebruikers hebben soms met die update gewacht om hun online functie tot de laatste dag te kunnen gebruiken, want de wifi werd er definitief mee uitgeschakeld. Je kan de controller ook koppelen met een andere compatibele controller.
De update is nog altijd beschikbaar op https://stadia.google.com/controller/ en zal daar in principe nog tot het einde van 2023 beschikbaar zijn.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.