Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Klantendatabase gelekt * Fuchsia verbleekt * Gnome enquete * Spelletjes gestolen

i-nieuws 6 na 6 ** January 26th, 2023 by wim.webgang **

Klantendatabase gelekt

Begin deze week werd vastgesteld dat er een hele reeks webshops zijn voor kleren en design-goederen, die de gegevens van hun klanten niet veilig bewaren.
Anurag Sen, een veiligheidsonderzoeker die regelmatig het internet afscant naar problemen, ontdekte een database waar hij zomaar toegang toe had, en die honderdduizenden gegevens van klanten bevatte, inclusief credit card nummers.
Hij zocht hulp om de eigenaar te verwittigen, dat was nergens uit op te maken. De database draaide op servers van Tencent, een grote Chinese provider van technologiediensten.
Toen die verwittigd werd over de lek bij één van zijn klanten was de database snel offline. Maar ondertussen is het kwaad al geschied waarschijnlijk, want er zijn sporen van andere nieuwsgierigen die mogelijk een kopie maakten van de gegevens.
De websitewinkeltjes die blijbaar in serie zijn opgzet, verkopen vooral namaakgoederen. De gegevens van de klanten werden bijgehouden in een cloud-systeem, dat blijkbaar open en bloot bereikbaar was vanop het internet. Daardoor kon een externe observator de gegevens van de klanten zo online in de database zien binnenkomen.
Volgens TechCrunch zijn het vooral klanten uit de VS die terug te vinden zijn in de zowat driehonderdduizend records.

Fuchsia verbleekt

De afdeling Fuchsia moet bij Google een nieuw besturingssysteem maken, en werkt daar in het grootste geheim aan. Behalve het feit dat de afdeling bestaat communiceren ze er niet over. Maar er bestaat wel een project op GitHub sinds 2017.
Een nieuw besturingssysteem schrijven is geen vanzelfsprekende taak, en dikwijls wordt een systeem gebaseerd op een bestaand operating systeem zoals Linux of BSD om een nieuwe toepassing te maken zoals bij Android.
Maar dit zou een volledig nieuw systeem zijn dat misschien al ingebouwd wordt in de Nest smart displays.
Nu er grote ontslag-golven door de sektor gaan, zien we ook bij de Fuchsia afdeling onstalgen vallen, meer bepaald iets meer dan zestig. De New York Times merkt op dat bij de Fuchsia afdeling 16 procent afvloeide, terwijl het gemiddelde zes procent is. Maar het kan natuurlijk ook dat de afdeling voorheen gespaard werd, en nu iets in te halen heeft op gebied van besparingen.
Waarschijnlijk was het project bedoeld om een opvolger te maken voor Android. Dat is gebaseerd op een Linux kern, en misschien wil Google zelf wat meer controle hebben over de kern van hun systeem, en willen ze weg van de open source free software kern van Linux.
In hun team zaten wat ex-apple werknemers, en dat kan de naam van de afdeling verklaren. De codenamen bij Apple voor het iPhone besturingssysteem was “Purple”, en de codenaam bij Apple voor de opvolger van Mac besturingssysteem was Pink.
Toevallig is de Fuchsia de mengkleur van die twee.

Gnome enquete

Er is een soort enquete gedaan bij gebruikers van Gnome. Die konden meedoen door een programma te laten draaien
dat zelf informatie opzocht op de harde schijf.
De informatie werd anoniem verzameld.
Er conclusies uit trekken bleeft moeilijk, maar het leverde cijfers op over het gebruik van extenties, software, browser, enz. De meest leesbare was waarschijnlijk welke distributie gebruikt werd.
Fedora staat bij meer dan de helft van de Gnome gebruikers geïnstalleerd.

Meer cijfers:

https://blogs.gnome.org/aday/2023/01/18/gnome-info-collect-what-we-learned/

Installed apps; lange lijst:

https://blogs.gnome.org/aday/gnome-info-collect-installed-apps/

Spelletjes gestolen

Riot Games, maker van computergames als League of Legends, en Valorant, gaf vorige week toe dat er iemand was binnengeraakt in hun computersysteem. Er zouden geen gegevens van klanten of spelers van hun games in gevaar geweest zijn. Ze gaven ook toe dat ze een mail kregen waarin om geld gevraagd werd, maar ze waren niet van plan aan de afpersing toe te geven.
Ondertussen is de redaktie van de Motherboard website te weten gekomen wat er dan wel in de gekraakte systemen zat: de broncode van een aantal games. De afpersers vragen tien miljoen dollar, anders dreigen ze ermee de broncode op internet te publiceren. Het zou gaan over de code van Leage of Legends, van de hulpprogramma’s van de ontwikkelaars en de code van packman.

ps: Het bedrijf is in 2011 in handen gekomen van Tencent.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.