Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

RHESSI is terug * Eis geld van Facebook * Chrome-book val * Meer mondeling * Vierkante meters kantoren

i-nieuws 6 na 6 ** April 20th, 2023 by wim.webgang **


RHESSI is terug

RHESSI, of languit “Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager” is teruggekeerd naar de aarde. Het ruimtetuig werd in een baan rond de aarde gebracht en had een spectroscoop aan boord. Die werd gebruikt om de zon te bestuderen. Ook de vorm van de zon werd beter in kaart gebracht. Andere metingen waren die van bliksemgeweld in de atmosfeer van de aarde.
In 2002 werd RHESSI gelanceerd met een Pegasus raket, en hij werd in 2018 buiten gebruik gesteld omdat er problemen begonnen op te duiken met de communicatie. Hij werd uit zijn baan rond de aarde gehaald, en is gisteren verpulverd bij het doorbreken van de grens met de atmosfeer.
RHESSI werd vooral gebruikt om de zonnestormen te bestuderen. Bij uitbarstingen op de zon worden deeltjes met hoge energie de ruimte in gekatapulteerd. De X-en gamma stralen werden door de spectroscoop gemeten. Zonne-uitbarstingen kunnen storingen veroorzaken op aarde, bv in electrische en electronische apparatuur. Echt zware gevolgen zijn er maar af en toe, maar in Canada werd bv in 1989 het stroomnet voor 12 uur onderbroken door de impact van een zonne-uitbarsting, en vorig jaar verloor SpaceX nog 40 satellieten door een zonnestorm.
De NASA wil met behulp van modellen en Kunstmatige Intelligentie proberen die te voorspellen. Dat zou de mogelijkheid geven om alert te zijn voor het electriciteitsnet en andere kwetsbare systemen op aarde. Het systeem heet Dagger en zou een half uur op voorhand een waarschuwing geven.
Het KI systeem daarvan is open source, en kan door beheerders van infrastruktuur aangepast worden aan hun eigen noden.


Hier hebben we misschien het/een voorbeeld van hoe KI nuttig kan zijn…

Eis geld van Facebook

In 2018 werd een rechtszaak aangespannen tegen Facebook omdat ze ongecontroleerd gegevens van gebruikers deelden met derde partijen, zoals Cambridge Analytica. Gegevens van ongeveer 87 miljoen gebruikers kwamen daardoor in verkeerde handen terecht. Facebook baas Zuckerberg moest komen getuigen voor het Amerikaanse congres, en het bedrijf publiceerde pagina-grote advertenties om zich te verontschuldigen. De reputatie was aangetast en in 2021 veranderde het bedrijf zijn naam in Meta.
Als gevolg van die zaak moest Facebook een class-action settlement afsluiten waarvoor 725 miljoen dollar werd voorzien voor schadevergoeding aan gebruikers.
Gebruikers kunnen nu dus hun claim indienen. Daarvoor moeten ze helaas wel wat eigen gegevens ingeven:
naam, adres, e-mail enz. De schadeclaim is ook enkel geldig voor gebruikers die op dat moment in de VS een aktieve Facebook account hadden. Als je daartoe behoort: je hebt tijd tot augustus om je eis in te dienen. Maar hou het best stil, want het geld wordt verdeeld over het aantal eisers, dus hoe meer er zijn, hoe minder ieder van hen krijgt.

Facebookuserprivacysettlement.com

Chrome-book val

Wie zijn Crhomebook laat vallen ondervindt als snel dat het moeilijk is die te herstellen; door gebrek aan hersteldiensten en gebrek aan onderdelen.
Wie zijn Chromebook niet laat vallen, ondervindt een andere val: de vervaldatum.
Scholen investeerden massaal in Chromebooks als alternatief voor computers en laptops, en dat leek in eerste instantie gemakkelijk en goedkoop.
Maar helaas, terwijl je een computer of laptop met Linux jaren en jaren kan blijven updaten, verloopt de Chromebook zijn levensduur als Google beslist geen updates meer te maken voor het systeem, soms na acht jaar, maar soms ook al na vijf jaar.
Het onderwijs zou dus heel wat geld kunnen uitsparen als de levensduur een paar jaar langer zou bedragen, en de afvalberg zou kleiner zijn en de CO2 uitstoot zou verminderen …
(en misschien ook de winst van Google)

Meer mondeling

Universiteiten zouden onder druk van de beschikbaarheid van kunstmatige intelligentie hulpmiddelen hun beoordelingssystemen gaan aanpassen.
Waar nu het belang van het geschreven werk primeert, moet terug meer aandacht komen voor de conversatie, en voor het mondeling verdedigen van het geschreven werk door de student.
We kunnen dus een revival verwachten van de mondelinge examens.
Maar ook in de manier van lesgeven kunnen aanpassingen ontstaan.

Professor Ken Purnell, Skye Ardina Playsted and Justin Kennedy schreven er (hopelijk zelf) een essay over: “Using chatbots wisely in education. Mind Brain Education Think Tanks”
(Van de Central Queensland University in Noord-Oost Australiƫ)

https://www.researchgate.net/publication/368849966_Purnell_K_Playsted_S_Kennedy_J_J_2023_Using_chatbots_wisely_in_education_Mind_Brain_Education_Think_Tanks_93_57-66

https://www.loom.com/share/e1414f15cf4649be9169997dfad10006


Vierkante meters kantoren

Heel wat grote sociale media en andere media en internet bedrijven in de VS hebben grote personeels-afvloeingen gedaan de voorbije maanden, en het is na de corona-pandemie niet beter geworden. Recent kondigde Disney nog duizenden ontslagen aan.
Dat begint zich nu te laten voelen op de vastgoedmarkt in de VS, door een steeds grotere leegstand van kantoorgebouwen. In steden als New York is de terugval van de technologiesector minder dramatisch omdat er ook nog een grote financiƫle sektor aktief is, maar in San Francisco is de technolgiesektor te dominant. En niet alleen de eigenaren krijgen het warm als ze hun leningen niet af kunnen betalen wegens gebrek aan huurinkomsten, ook de vele winkeltjes en horecazaken in de buurt van de kantoorgebouwen missen hun klanten.

In de virtuele ruimtes van Meta gaat het ook niet goed. Grote bedrijven schroefden hun Metaverse strategie terug: Walmart, Disney, enz. Metaverse maakte meer dan vier miljard dollar verlies in het laatste kwartaal van vorig jaar.
Ook voor de Metaverse klanten was er verlies, Roblox play, het platform van Walmart op Metaverse maakte geen winst. Bovendien kwam het in de aandacht van tina.org, een site die misleidende marketing aan de kaak stelt.

https://truthinadvertising.org/press/the-roblox-metaverse-is-deceiving-consumers-according-to-tina-org-investigation/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.