Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Is dat ROGER? * De brug * Linux 6.3 * Prijs van lokale productie * Kunstmatige verjonging * Oude gewoontes

i-nieuws 6 na 6 ** May 4th, 2023 by wim.webgang **

Is dat ROGER?

Afgelegen delen van Canada gaan binnenkort gebruik kunnen maken van een nieuw soort satelliet-telefoon.
Het gaat over plaatsen waar geen dekking bestaat van de gewone gsm-masten.
Er gaat eerst een experiment opgezet worden om sms-berichten te kunnen sturen en later misschien ook stem en internet.
Daarbij gaan ze gebruik maken van satellieten die in een lage baan om de aarde draaien, en die gelandeerd werden door SpaceX.
Het Canadese bedrijf dat de verbinding gaat maken naar de gsm-techniek heet Rogers communications.

Is dat ROGER?

De brug

De Enterprise ruimteschepen uit de Star Trek reeks hebben een commandokamer die zoals op een schip de “brug” werd genoemd. Daar nam Captain Kirk belangrijke beslissingen op spannende momenten in de serie. Die werd ontworpen in de jaren zestig door Gene Roddenberry, en evolueerde door de jaren met nieuwe Star Trek reeksen en films. Gene Roddenberry overleed in 1991.
De Roddenberry Archive website heeft nu een 3D zicht van een aantal van die bridges gemaakt. Je kan op een tijdslijn de ruimteschepen uitkiezen waarvan je de brug wil zien.

bv:

https://roddenberry.x.io/2254-uss-enterprise-ncc-1701/

Linux 6.3

Er is een nieuwe kernel van het Linux besturingssysteem uitgebracht: versie 6.3.
In die nieuwe kern is voorzien in “user-mode” Linux ondersteuning voor Rust code.
Rust is een programmeertaal die het mogelijk moet maken veiligere programmma’s te schrijven, vooral op gebied van geheugen-lekken.
In de nieuwe kern zit ook ondersteuning voor nieuwe processorversies van verschillende fabrikanten, die nog niet op de markt zijn trouwens.
Maar ook voor huidige gebruikers is er voordeel: snellere werking door gebruik van bepaalde hardwaremogelijkheden en verbeteringen aan bestandssystemen.
Er zijn ook verbeterde drivers voor energiebeheer, en verbeterde encryptie voor het NFS bestandssysteem.
Voor gamers is er nieuws over een ingebouwde Steam Deck controller interface in HID en compatibiliteit met een stuurwiel voor auto-games.
Voor Single Board Computers is er nieuwe ondersteuning voor wifi-adapters, voor BananaPi R3, Orange Pi R1 Plus, enz.
Op netwerkgebied kan deze kern een gemgde stroom van IPv4 en IPv6 aan met multi-path TCP handling.
Aangezien de Linux kern vrije software is, kan je zelf de broncode afhalen van kernel.org, en hem compileren.

Zie link: “How to compile a kernel”:

https://www.linux.com/topic/desktop/how-compile-linux-kernel-0/

Prijs van lokale productie

Amerikaanse fabrikanten van computerchips worden al een tijdje aangezet om hun productie weg te halen uit het buitenland (ondermeer China), en terug meer in de VS zelf te produceren. De productie in bv Taiwan was goedkoper, en we zien nu de prijzen stijgen. Fabrikant TSMC geeft aan dat de in Amerika geproduceerde processorchips twintig tot dertig procent duurder zullen zijn. Ze hebben ook productiecapaciteit in Japan, en die zou tien tot vijftien procent duurder zijn. TSMC is voor een kwart van zijn inkomsten afhankelijk van hun grootse klant Apple. Die krijgen waarschijnlijk aanzienlijke kortingen, maar ze zijn een interessante klant omdat ze graag nieuwe technologie snel invoeren om haantje de voorste te blijven.
De vraag naar computerchips is wereldwijd nog steed groot, en veel bedrijven ondervonden last van de tekorten op de markt. Europa wil 15 miljard vrijmaken en onrechstreeks meer dan 43 miljard uittrekken om de productie en aanvoer van computerchips te verzekeren. Ursula von der Leyen wil een stabiel Europees ecosysteem uitbouwen voor die technologie. In augustus vorig jaar publiceerde de Europese commissie een rapport waaruit blijkt dat de verwachte vraag naar computerchips tegen 2030 zou verdubbelen.

Kunstmatige verjonging

In de nieuwe Indiana Jones film wordt een Harisson Ford opgevoerd die veel jonger is da dat hij nu is.
Daar heeft Lucas films wel wat technologie voor nodig gehad: ze gebruken speciale software om hem te verjongen.
De software wordt “Industrial Light and Magic” genoemd. In de verjongde versie zal hij 25 minuten te zien zijn als een 40 jaar jongere versie van zichzelf.

Oude gewoontes

Microsoft heeft beheerders van IT systemen op de hoogte gebracht van een eigenaardige verandering in hun software.
De Outlook en Teams software gaat in de toekomst altijd Edge gebruiken om een link naar een website te opene. Ze gaan dus geen rekening houden met de voorkeur instellingen van de gebruiker voor het openen van websites, die bv een andere browser gekozen heeft als Firefox of Chrome, Opera, Vivaldi enz. Je kan je afvragen waarvoor de “default browser” instelling dan bestaat, als je een andere browser krijgt als je op een mail in een link klikt.
Microsoft vervalt daarmee in oude gewoontes waarvoor ze in het verleden teruggefloten zijn door Amerikaanse en Europese toezichthouders op monopolie-misbruik.
Ontevreden gebruikers en systeembeheerders kunnen natuurlijk overstappen op open source en vrije software systemen, maar Microsoft heeft dikwijls een voet tussen de deur omdat in een organisatie voorheen beslist werd bepaalde van hun software of diensten te gebruiken. In de bedrijfswereld wordt dit de “Vendor lock-in” genoemd.

Lees meer op:

https://www.theverge.com/2023/5/3/23709297/microsoft-edge-force-outlook-teams-web-links-open

Telegram gestopt

In Brazilie heeft een rechtbank de verspreiding van de telegram app verboden in het hele land.
Dat komt omdat het bedrijf niet inging op de vraag van de overheid om informatie te verschaffen over de neo-nazi’s die op het platform opereren.
Je kan bv aan de namen van de groepen die opgezet worden door sommigen, zien dat ze anti-semitisch zijn.
Braziliƫ wordt geplaagd door geweld, en wil daarom het stoken op media aanpakken.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.