Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Recht op reparatie * Generale repetitie

i-nieuws 6 na 6 ** May 25th, 2023 by wim.webgang **

Recht op reparatie

In Minnesota zal in 2024 een wet ingaan die het recht op reparatie garandeert: de “right to repair law”. Alle fabrikanten van electronica die producten verkopen in de staat Minnesota moeten vanaf 1 juli 2024 onafhankelijke partijen reparaties laten doen aan hun producten, ze moeten er onderdelen en het nodige gereedschap voor beschikbaar maken voor verkoop. Ook zullen consumenten de herstellingen zelf mogen doen. Een woordvoerder van de Right to repair movement noemde het de grootste overwinning tot nog toe. Deze wet gaat verder dan de reeds bestaande in enkele andere staten, zoals in New York. Maar er zijn toch een aantal opvallende gaten in de wet.
Zo zijn er een aantal producten vrijgesteld: landbouwvoertuigen, gereedschap voor de bouw, medische apparaten en brommers. Maar ook videogame consoles, en cybersecurity tools.

https://www.house.mn.gov/comm/docs/fiple4i6e0WF765Mp5dggA.pdf

(Laat de repair revolutie beginnen…)

Generale repetitie

Daniela de Paulis, die momenteel artiet in residence is bij het SETI instituut, dat ondermeer geld krijgt van NASA. Ze heeft een project opgezet om contact met buitenaards leven te simuleren. Het heet “A Sign in Space”, en begon gisteren woensdag met het versturen van een gecodeerd bericht naar de aarde. Je kan het zien als een generale repetitie voor het SETI project dat zoekt naar buitenaardse intelligentie door een netwerk van telescopen die op de ruimte gericht zijn. Die onderzoeken allerlei vormen van electromagnetische straling die van andere planeten komt, om te kijken of er mogelijk een uitgestuurd bericht van een andere communicatie in aanwezig is. Door nu zelf een test op te zetten kan het hele SETI systeem in werking gaan: het signaal wordt ontvangen in de antenne’s van SETI, en doorgespeeld of ter beschikking gesteld van wetenschappers over de hele wereld. Die gaan het bericht proberen te ontcijferen.
Daniela de Paulis werkte samen met het Europese Ruimteagentschap ESA om een signaal van een andere planeet naar de aarde te sturen. ESA heeft namelijk in 2016 de ExoMars Trace Gas Orbiter gelanceerd, en die draait nu rond Mars. Daar onderzoekt die de aanwezigheid van gassen op Mars.
Ze kreeg het gedaan dat een speciaal gecodeerd bericht vanuit die Exomars Orbiter naar de aarde werd verstuurd op woensdag. Het deed er zestien minuten over om de aarde te bereiken, en het werd opgepikt door drie telescopen van het SETI netwerk in de VS en Europa.

https://danieladepaulis.com/

https://www.youtube.com/watch?v=zgQq36IR-Lk

https://www.seti.org/press-release/first-contact-global-team-simulates-message-extraterrestrial-intelligence-earth

(Ze werkt ook mee aan de Wow! Signal Podcast http://www.wowsignalpodcast.com/)

compiled by BCP v.0.5.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.