Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De muis geeft het voorbeeld * Een beetje sneller * Radio uit de auto * Mojo * Red Hat snijdt in Fedora * Slim stopcontact is dom * British Telecom Transformeert

i-nieuws 6 na 6 ** May 18th, 2023 by wim.webgang **

De muis geeft het voorbeeld

Een oplaadbare muis waarvan de speciale batterij niet meer oplaadt, een andere draadloze muis waarvan het klepje van het batterijvak verloren is, een muis waarvan de draad geplet is en slecht contact geeft, een trackbal waarvan de bal verdwenen is, de muis waarvan de linker of rechter muisknop niet meer klikt zijn ons allemaal bekend, Ze belanden in de vuilbak of vormen kleine stapeltjes e-waste in de lade van ons buro.
De fabrikant van computermuizen en andere hardware Logitech, gaat nu samenwerken met reparatie-winkels om het mogelijk te maken meer van hun toestellen te redden van de vuilbak.
Het gaat daarbij over apparaten die uit garantie zijn, en waar onderdelen voor te koop zullen zijn om ze te laten herstellen of ze zelf te herstellen. Daarbij kan het gaan over batterijen en reserveonderdelen. Ook zullen er handleidingen beschikbaar komen, en speciaal gereedschap als dat voor de herstelling nodig is. Logitech gaat voor dat alles samenwerken met iFixit.

Een beetje sneller

Google is aan het testdraaien met een nieuwe internetaansluitingen over glasvezel, die sneller zijn dan de huidige doorsnee 1 Giga.
In een paar steden als Kansas City en Salt Lake City hebben ze een 5 Gigabit aansluiting, gecombineerd met een Wifi 6 router. Dat kost dan wel meer dan honderd dollar per maand.
En een nog bererkt gebied heeft aansluitingen mogelijk tot 8 Giga, wat dan 150 dollar per maand kost. De apparatuur die daar geïnstalleerd wordt heeft een aansluitpoort voor een update in de toekomst naar 10 Giga.
Maar het programma waar ze nu aan werken, en waar ze nog een beperkte groep van testers zoeken, levert 20 Gigabit. Het zullen eerder bedrijven of universiteiten zijn die daar aan mee gaan doen, want 20 Gig is voor huishoudelijk gebruik overdreven veel.
Het kan van pas komen bij wetenschappelijk onderzoek, waar enorme hoeveelheden gegevens moeten heen en weer gestuurd worden.

Radio uit de auto

In de VS is een aantal automakers begonnen met het besparen op de AM radio in de auto’s die ze bouwen.
Terwijl bij ons in dichtbevolkt gebied FM-radio vanzelfsprekend was, was dat in de VS de lange band of AM.
De kwaliteit is minder goed dan bij FM, maar de zenders zijn veel verder te ontvangen. En terwijl de internetaansluiting thuis de radio verdingt, is dat in de auto niet zo vanzelfsprekend. Lange golflengte radio is ook een manier om informatie te verspreiden in geval van noodweer of rampen. Dus de overheid daar gaat ook een blik werpen op de AM radio strijd. Een aantal senatoren breken een lans voor de verplichting om AM radio aan te bieden in de uitrusting van nieuwe auto’s.

Er zijn nog altijd 50 miljoen luisteraars volgens de Nationale vereniging van radiostations.
De auto’s waar de radio’s begonnen te verdwijnen zijn electrische auto’s. De aard van de aandrijving maakt dat er veel storingen voor AM ontstaan, en daardoor is het moeilijk om kwalitatief aanvaardbaar geluid uit de auto-radio te krijgen.

Mojo

Er is maar weer eens een nieuwe beloftevolle programmeertaal ontwikkeld, of eerder in ontwikkeling.
Ze bouwt voort op theoretische en praktische projecten van anderen, en maakt het mogelijk om de mojo programmeertaal te verbeteren terwijl ze al in gebruik is. Ze is vooral geschikt voor AI toepassingen met parrallel processing, met bv mandelbrot en matrix multiplication. Ze bestaat uit een library, compiler, en een runtime. Er wordt aan gewerkt om ze te doen samenwerken met python.
De ontwikkeling verloopt binnen het bedrijf Modular1, en ze hebben de bedoeling het resultaat te open sourcen.
Je kan ze niet zelf installeren, maar wel online uitproberen.

https://docs.modular.com/mojo/get-started.html

https://docs.modular.com/mojo/programming-manual.html

Red Hat snijdt in Fedora

In de grote afvloeingsrondes van de technologiereuzen bleef de open source wereld voorlopig gespaard. Maar nu zijn er ook bij Red Hat mensen afgedankt. Het zou om 4 procent van de werknemers wereldwijd gaan.
Eén van de getroffen werknemers met de voornaam “Ben” getuigt op zijn blog “funnelfiasco.com”. Hij werkt sinds 2018 bij Red Hat, en was de Fedora project manager. Zijn laatste dag bij Red Hat was 12 mei 2023, en hij likt zijn wonden. Maar hij wil zeker betrokken en aktief blijven in de Fedora community.
Verder heeft hij naast de funnelfiasco blog ook nog de “Duck Alignment Academy”, een site over open source projecten. Daarop schreef hij in april nog een artikel met de titel: “Little ways program managers add value”. Die waarde bleek dan toch niet groot genoeg voor het Red Hat management.

Lees zelf op:

https://funnelfiasco.com/blog/2023/05/12/inaction-bcotton/

https://duckalignment.academy/

Slim stopcontact is dom

Het slimme stopcontact met merknaam “Wemo” en modelnaam “Mini Smart Plug V2″, blijkt niet zo slim te zijn als het voorgesteld werd. Het magazine 9to5Mac bracht een onderzoek onder de aandacht van zijn lezers, waaruit blijkt dat het domotica-stopcontact dat bediend kan worden via Apple Homekit, Google Assistant en Alexa, een groot beveiligingslek vertoont. Met een klein extra programmaatje in bv python, kan een electronische inbreker controle over het apparaat krijgen. De toegang gebeurt via de Unviversal Plug and Play poort (UPnP). Om het apparaat met zekerheid te gebruiken moet je het van het netwerk halen, wat redelijk drastisch is want dan heeft het ook geen nut meer. Een iets ingewikkeldere oplossing is je netwerk splitsen in onderdelen en de apparaten op een eigen afgeschermd stukje netwerk aansluiten. Maar ook dat zal zijn werking niet bevorderen.
Onderzoekers van Sternum waarschuwen dat zwakheid kan misbruikt worden via de Wemo Cloud infrastructuur.
Het eigenlijke probleem is zeer eenvoudig: het apparaat luistert op een verbinding naar commando’s, en het vergeet daarbij te letten op hoelang die zijn. De Smart plug verwacht een comamndo van 30 letters, maar als je een langer stuk tekst stuurt, met na die dertig letters wat andere commando’s, kan je het apparaat dus onbedoeld iets anders laten doen.
De fabrikant van het apparaat is Belkin, maar die zijn niet geïnteresseerd om het probleem bij bestaande apparaten op te lossen. Het is niet meer in hun huidige catalogus opgenomen. Gebruikers moeten maar een nieuwe kopen. Er komt dus geen update.

https://www.theverge.com/2023/5/16/23725290/wemo-smart-plug-v2-smart-home-security-vulnerability

British Telecom Transformeert

Voormalig staatsbedrijf British Telecom, afgekort BT, is bezig met een grote omschakeling onder leiding van Philip Jansen. Het bedrijf is bezig met drie grote projecten: het uitrollen van een 5G netwerk, het aanleggen van een glasvezelnetwerk, en het invoeren van kunstmatige intelligentie. Als dat allemaal voltooid is, dat zou tegen 2030 moeten zijn, zal het bedrijf de bijl zetten in zijn personeelsbestand. Meer dan 50.000 jobs zullen sneuvelen. Door het beëindigen van die werken, door het vereenvoudigen van de struktuur van het bedrijf, en door het in gebruik nemen van kunstmatige intelligentie kunnen ze zo’n 40 procent van de huidige werknemers missen.
Concurrent Vodafone was deze week ook al in het nieuws wegens rendabiliteitsproblemen. Het bedrijf dat aktief is in heel Europa, en vooral sterkt staat in Duitsland, gaat elfduizend banen schrappen, zei de nieuwe topvrouw Margherita Della Valle.

compiled by BCP v.0.5.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.